Привожу на реальном примере реальной жалобы (которая, кстати, в силу обстоятельств, в прокуратуру так и не попала

Прокурору донецької області
УДАРЦОВУ
ЮРІЮ ВОЛОДИМИРОВИЧУ
Громадянина
ХХХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХ,
що мешкає за адресою :
м. Донецьк, вул. ХХХХХХХХХ, б.ХХХ, кв.ХХ
СКАРГА
на дії співробітників ДПС ДАІ МВС України
22 травня 2009 року я отримав поштою листа від Взводу ДПС м. Мерефа (Харківська обл.), де була постанова по справі про адміністративне правопорушення № АХ ХХХХХХ (копія додається), в якій було вказано, що 24.04.2009р. о 8:38 я керував автомобілем HONDA Accord д/н АН ХХХХ СХ в м. Мерефа і порушив пункт 12.4 ПДР, перевищив дозволену швидкість руху на 28 км./год. В постанові також було вказано, що правопорушення було зафіксовано приладом ВІЗИР № 0711201. Також до постанови додається фотокартка, на якій зображена задня частина мого автомобіля, де видно номерний знак (копія додається). ІДПС взводу ДПС БДПС ОДДЗ ГУМВСУ ХХХХХХХХХХХ Р. А. постановив накласти на мене адміністративне стягнення у вигляді штрафу 340 грн. Для мене цей лист був несподіванкою, адже 24.04.2009р. о 8:38 (це був робочий день, п’ятниця) я знаходився вдома, в м. Донецьк і збирався на роботу - це можуть підтвердити мої родичі, з якими я мешкаю : дружина ХХХХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХ і теща ХХХХХХХХ ХХХХХХХ ХХХХХХХХХ. Моїм автомобілем окрім мене фактично ніхто не керує, а в м. Мерефа я був проїздом декілька разів, але 24.04.2009р. мене там не було. Окрім того, факт порушення швидкості для мене є дуже сумнівним, бо на дальні відстані я завжди їжджу, користуючись круїз-контролем, якому вказую швидкість руху згідно ПДР : 60 км./год. в населених пунктах і 90 км./год. поза населеними пунктами. На фотографії, що додається до постанови вказана швидкість 88 км./год, але ніде не видно : чи це зафіксовано в населеному пункті, чи за його межами, а дата на фото є просто абсурдною.
Первый и самый главный аргумент любой жалобы по "письму счастья" - это был не я. Не нужно придумывать истории с "таксиситом, который ехал за рулем моей машины" или "малознакомый мне гражданин Х управлял" - просто сказать что находился в указанное время дома (на работе), что могут подтвердить Х, Y или Z. Как получилось, что на фото моя машина - не знаю. Вы милиция - вы и расследуйте.
Вважаю, що постанова по справі про адміністративне правопорушення щодо мене складена незаконно з таких причин :
1. Дата і час на фото не відповідають дійсності, тому що в цей день і час я знаходився вдома, що можуть підтвердити мої родичі.
Доказать по "письму счастья", что за рулем был конкретный человек - невозможно. На фото, как правило, не видно лица. А может это был и я, но в другой день и время, но ведь на фото указано другое - значит фото могло быть подделано. Значит могла быть подделана и скорость, не только дата.
2. На фото не видно де саме знаходився мій автомобіль під час фіксації приладом. В постанові не вказана конкретна вулиця (хоча написано, що це було в м. Мерефа), а тільки є дані про те, що ніби-то це 28-й кілометр автодороги Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта.
Всегда использовать отсутствие панорамы. Ведь часто на фото вообще непонятно, что за место, значит нарушения могло и не быть.
3. На фото не видно яким саме приладом робилася фотозйомка, жодних даних про це на фото немає. По фото неможливо переконатися чи належать ці знімки приладу, який вказаний в постанові.
Часто на фото нет номера прибора, а значит указанный в протоколе номер прибора может не соответствовать тому, которым сделано фото. Потом может оказаться, что тот прибор не мог использоваться в тот день в том месте.
4. Згідно ст. 254 КУпАП „Про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженими на те посадовою особою або представником громадської організації чи органу громадської самодіяльності.
Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його
оформлення, складається у двох екземплярах, один з яких під
розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної
відповідальності. Протокол не складається у випадках, передбачених статтею 258 цього Кодексу.”, згідно ст. 258 КУпАП „У разі виявлення адміністративного правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованого за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, протокол про адміністративне правопорушення не складається, а постанова у справі про адміністративне правопорушення виноситься без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.” Прилад ВІЗИР не є таким, що працює в автоматичному режимі : для фіксації правопорушень необхідне втручання інспектора ДПС, тобто в даному випадку інспектор повинен був скласти протокол про адміністративне правопорушення і надати копію порушнику. В такому випадку було б зрозуміло, що дата, час і місце зйомки не відповідають дійсності, але інспектор просто фіксував і не намагався припинити ніби-то скоєне правопорушення, що суперечить ст.2 Закону України „Про міліцію”.
Всегда указывать, что прибор не работал в автоматическом режиме, а значит инспектор обязан был остановить машину и составить протокол в присутствии нарушителя, иначе постанова, по сути, вынесена незаконно.
5. Згідно ст. 258 КУпАП „Копії постанови у справі про адміністративне правопорушення та матеріалів, зафіксованих за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, надсилаються особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, протягом трьох днів з дня винесення такої постанови.”. Поштовий штамп на конверті, яким була надіслана постанова по справі про адміністративне правопорушення вказує, що постанова була надіслана мені 15.05.2009 р., тобто через 21 день після винесення (копія конверта додається). Вважаю, що це робилося навмисно, аби відняти у мене час на оскарження постанови через суд.
Зачастую постановы не отсылаются в полженный законом трехдневный срок, что всегда можно интерпритировать как попытку лишить вас возможности опротестовать постанову в 10-тидневный срок и затянуть время. Дату отправки можно увидеть на почтовом штампе.
Враховуючи вищенаведені факти, ПРОШУ :
1. Дати правову оцінку діям співробітника ДПС ДАІ МВС України і, в разі необхідності, притягнути його до відповідальності згідно законодавства.
2. Визнати, що постанова по справі про адміністративне правопорушення АХ ХХХХХХ щодо мене є такою, що складена незаконно.
3. Внести протест на постанову АХ ХХХХХХ.
4. Повідомити мене про результат розгляду скарги.
Додатки :
1) Копія постанови по справі про адміністративне правопорушення АХ ХХХХХХ.
2) Копія фотокартки, що додається до постанови по справі про адміністративне правопорушення АХ ХХХХХХ.
3) Копія конверта, яким була надіслана постанова.
25.05.2009р. ______________________
Есть одна для всех врожденная ошибка - это убеждение, будто мы рождены для счастья.