Я забув пароль Зареєструватись

Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом RSS

HONDA Финансы и Страхование

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#652964»24-10-2008 13:31Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
TM, зачОт
VR
#653016»24-10-2008 14:13Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Для солидарности - мне тоже ставку поднимают
#653048»24-10-2008 14:54Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
в договорах много чего пишут.
например, что нельзя прописывать детей в заложенной квартире и  т.п.
% ставка - существенное условие договора.
одностороннее изменение возможно, если оно железно обосновано и механизм изменения прописан в договоре.
В противном случае, в суде банку будет сложно ответить на вопрос: а почему именно 20%, а не 150% например.

Added after 17 minutes:

да и вообще все пункты, там где типа мы продаем себя в рабство - рассчитаны на то, что 99% людей не будут отстаивать свои права в суде.
#653083»24-10-2008 15:01Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
revor,
+1
#653781»25-10-2008 21:55Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
финансист, сотруднику банка подняли ставку?????
Бесплатный сыр бывает только в мышеловке. И только для второй мыши.
#654229»27-10-2008 08:24Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
JULKA:финансист, сотруднику банка подняли ставку?????

Собираются Sad
#654460»27-10-2008 11:40Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Интересно, а никто не пробовал написать письмо в банк, чтобы те срочно подняли ставки по депозиту, если нет, то досрочно вернуть депозит и непересчитывать проценты?
Мы делили апельсин... Много наших полегло.

Ищу запечатанные аудиокассеты.
#654466»27-10-2008 11:41Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Liglem, отличная идея! Надо попробовать! Very Happy
Но только в договоре по депозиту нет пункта по изменению процентной ставки. Sad
VR
#655615»28-10-2008 13:18Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Вот уже готовый текст письма в банк.

http://lacetti.com.ua/ipb/index.php?showtopic=37139&st=0
Не бойся сумы, не бойся тюрьмы, не бойся ни хлада, ни глада – а бойся единственно только того, кто скажет: Я ЗНАЮ, КАК НАДО!»
#656125»28-10-2008 20:23Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Господа, прошу прощения за запоздалый пост. Штука в том, что я хотел опубликовать все документы сразу - кред. договор, письмо из банка, письмо в банк, ответ на письмо. Но письма еще пока не дождался.
Из Киева поступило несколько заявок на мое письмо от людей, которым так же поднимают процентную ставку. Вместе мы сила! :-)
Кто-то написал, что судебные тяжбы это дорого, но если расчитать сколько денег вам потребуется для доп. платежей в сумме (в моем случае это порядка 60 000 грн), это врядли сравнится со стоимостью исковых заявлений.

Так же по теме: http://news.finance.ua/ru/~/1/0/all/2008/10/23/140996

Added after 1 hours 39 minutes:

Не дожидаясь ответа от банка скидываю сюда текст письма отправленного в банк в ответ на письмо-уведомление о повышении процентной ставки:

Ваше письмо без исходящего номера и даты подписанное начальником «Центрального Отделения» __________ с предложением повысить процентную ставку с  12,5% до 20,5% годовых по Договору кредита №__________ от __________ получено мною __________ и воспринято с недоумением:

1. Заявлена ссылка в Вашем письме на предоставляемый проект Дополнительного соглашения, однако к письму ничего не приложено;

2. Увеличена учетная ставка  Постановлением НБУ от 21.04.2008 № 107 с 10% до 12% и соответствует 20% повышению, однако Вами предложено повышение на 64%;

3. Приведено решение управляющего комитета розничного бизнеса АКБ «Укрсоцбанк» №380 от 24.09.2008 в качестве основания увеличения процентной ставки, однако данное решение является внутренним корпоративным решением Стороны кредитного Договора и является зависимым от воли Вашей Стороны. Вместе с тем, пунктом 2.6  Договора №__________ от __________ условия изменения процентной ставки строго определены как независимые от воли Сторон;

4. Уведомлено письмом без номера и даты одностороннее решение об увеличении процентной ставки с 20.10.2008, однако пунктом 7.1 действующего Договора кредита №__________ от __________ все дополнения и изменения к этому Договору должны быть произведены в письменной форме и оформлены Сторонами.

Согласно пункта 2.6 действующего Договора кредита №__________ от __________ прошу Вас обосновать изменение кредитной политики обстоятельствами, учитываемыми в данном пункте договора:

1. Решениями законодательной власти Украины;
2. Решениями исполнительной власти Украины;
3. Решениями Национального Банка Украины (помимо указанного Вами и принятого НБУ шесть месяцев назад);
4. Событиями, влияющими на стоимость кредитных ресурсов, наступление которых не зависит от воли Сторон Договора.

Данная информация необходима для принятия решения о подписании Дополнительного соглашения к действующему Договору кредита №__________ от __________ г.

Одновременно прошу обосновать механизм расчета изменения предложеной Вами процентной ставки по Договору кредита  №__________ от __________ г.

В случае отказа или непредставлении информации я буду вынужден подать исковое заявление в Хозяйственный суд г. __________ на предмет непредоставление Вами информации.

Надеюсь на полный и своевременный, согласно действующему законодательству Украины, письменный ответ с Вашей стороны.

Added after 2 minutes:

Студент, если у Вас есть логин/пароль на форум lacceti.com.ua  - скиньте ссылку на этот топик туда же.
#656389»29-10-2008 09:38Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
я так понимаю здесь речь идет исключительно о "гривневых" кредитах, были ли у кого случаи повышения ставок по валютным кредитам в УСБ?
#656595»29-10-2008 11:45Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
tarasic ®:я так понимаю здесь речь идет исключительно о "гривневых" кредитах, были ли у кого случаи повышения ставок по валютным кредитам в УСБ?

Гривеневые и валютные одновременно повышают гривна 19, валюта 15
#656649»29-10-2008 12:28Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
финансист:Гривеневые и валютные одновременно повышают гривна 19, валюта 15

т.е. другими словами, если мне еще не пришло извещение, то придет по-любому?
#656828»29-10-2008 14:09Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
tarasic ®:
финансист:Гривеневые и валютные одновременно повышают гривна 19, валюта 15

т.е. другими словами, если мне еще не пришло извещение, то придет по-любому?

какая ставка?
#656864»29-10-2008 14:37Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Был сегодня в банке на ипотеку подняли, на автомобили пока решений нет!!!!!
#657113»29-10-2008 17:40Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Вышло Письмо НБУ №18-311/3496-14715 от 28.10.2008 г.

В новом письме Нацбанка написано подробно имеют ли право банки изменять стоимость кредита:

Вопрос:
Що вважається внесенням до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України?

Ответ:
Дія підпункту 2.2 Постанови №319 (зі змінами) стосується кредитних договорів як в національній, так і в іноземній валюті і поширюється на правовідносини, що виникають після набуття чинності цією постановою, тобто з 13.10.2008. З огляду на це, при розгляді питання стосовно можливості внесення змін до діючого кредитного договору в частині вартості кредиту, банки повинні брати до уваги лише ті зміни облікової ставки, які можуть відбутися після 13.10.2008. Зміни облікової ставки, які відбулися до ухвалення Постанови №319, з моменту набуття нею чинності не можуть розглядатися як підстава для зміни вартості кредиту за діючими кредитними договорами. Зазначене стосується також тих випадків, коли ініціювання банками внесення змін до діючих кредитних договорів відбулося до набуття Постановою №319 чинності, але відповідні зміни за станом на 13.10.2008 р. з будь-яких причин не були оформлені в установленому законодавством порядку (шляхом укладання додаткової угоди або в інший передбачений законодавством спосіб).
Одночасно звертаємо увагу, що відповідно до вимог статті 11 Закону України «Про захист прав споживачів», а також пункту 3.5 Правил надання банками інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.05.2007 №168 (далі – Правила №168), банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише у разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.
Таким чином, зміна процентної ставки за кредитом має бути адекватною тим подіям (у тому числі і зміні облікової ставки Національного банку України), які мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.
Мы делили апельсин... Много наших полегло.

Ищу запечатанные аудиокассеты.
#657129»29-10-2008 17:47Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише у разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку

Можно привести пример таких событий?
VR
#657166»29-10-2008 18:28Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
fish:
банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише у разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку

Можно привести пример таких событий?

Легко
"безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку"
эьто стоимрсть депозитов
Связка ломов, как правило, тонет.

Имел он головы змеи, а сердце кроткого барашка...  (с)
На берегу озера сидел пьяный Змей Горыныч и пел хором, невпопад. (с)
#659648»31-10-2008 22:18Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Подняли в валюте на 0,5 % и на а\м и на ипотечный.
«Время человеческой жизни—миг,ощущение—смутно,строение тела—бренно,душа—неустойчива,судьба—загадочна,слава—недостоверна,жизнь—борьба и странствие по чужбине,посмертная слава—забвение»
Марк АВРЕЛИЙ
#659710»01-11-2008 06:50Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
max7474:Подняли в валюте на 0,5 % и на а\м и на ипотечный.

что-то вы еще легко обошлись...
#664193»06-11-2008 16:41Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Укрсоцбанк так и не ответил - сегодня отправил второе письмо. Спасибо за текст соседским форумам. Текст письма прилагаю:

Керуючому МОФ АКБ «Укрсоцбанк»

Копія: Національний банк України
Директору дирекції по банківському надзору
Кирееву А.И
01601, Київ, вул. Інститутська 9

Копія: Державний комітет України з питань
технічного регулювання та споживчої політики
03680 м. Київ-150, вул. Горького, 174

Шановний пане!

Користуючись нагодою висловлюю Вам свою щиру повагу та подяку за можливість користуватися високоякісними банківським послугами «Укрсоцбанку».

Станом на 06.11.2008 року я користуюся кредитом (Договор кредиту №__________) на купівлю легкового автомобіля , якій наданий мені ________ року «Укрсоцбанком» – під ставку 12,5% річних. За час існування кредитної заборгованості мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми боргу або інші порушення умов договору, в тому числі щодо надання банку своєчасної та достовірної інформації про мій фінансово-майновий стан та щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку.

Тому для мене великим подивом було отримати __________ р. від Вашого імені офіційного листа щодо підвищення номінальної ставки відсотку за кредитом до 20,5% річних. Ще більший подив в мене викликала аргументація такого рішення банку а також те, що в ході спроби реалізації цього рішення «Укрсоцбанк» допустив кілька суттєвих порушень вимог законодавства України та нормативно-правових актів Національного банку України. В цьому листі я змушений викласти обґрунтовану критику аргументації «Укрсоцбанку» та вказати на ознаки порушення законодавства. Сукупність цих факторів унеможливлює підписання з мого боку наданих в супроводі до листів Додаткових угод допоки зазначені порушення не будуть ліквідовані банком, про що я Вас офіційно повідомляю.

Особливо зазначаю, що я заперечую не проти права банку підвищити процентну ставку (це право безумовно міститься в кредитних угодах, що були мною підписані та які я виконую), а проти порушень «Укрсоцбанком» процедури реалізації рішення щодо зміни відсоткової ставки.

Стосовно ознак порушення «Укрсоцбанком» вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки, доводжу до Вашого відома наступне:

• По-перше, надсилання текстів Додаткових угод без супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808). Зокрема, пункт 1.3 Правил встановлює що «Банки зобов’язані забезпечувати виконання цих Правил: … під час укладенні кредитних договорів зі споживачами; …» Пропозиція укласти додаткову угоду про зміну значення процентної ставки із наданням позичальнику можливості достроково припинити дію угоди у разі непогодження рівнозначно переукладанню кредитної угоди, тому «Укрсоцбанк» зобов’язаний був разом із текстом Додаткової угоди надати мені всю необхідну інформацію згідно вимог зазначених Правил, чого, на жаль, не відбулося.

• По-друге, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)». В якості аргументації рішення банку в листах наводяться два фактори: зміна облікової ставки Національним банком України відповідно до Постанови правління НБУ №107 від 21 квітня 2008 року та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України. Ці аргументи не можуть вважатися такими, що мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку щодо кредитів, які надані в користування особисто мені, оскільки:

• З моменту прийняття постанови НБУ №107 від 21 квітня 2008 року пройшло шість місяців, протягом яких банк не вживав жодних дій щодо підвищення процентний ставок. Чому адекватні дії з боку банку не були вжиті раніше? Адже частиною шостою статті 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що «Банк не може надавати кредити під процент, ставка якого є нижчою від процентної ставки за кредитами, які бере сам банк, і процентної ставки, що виплачується ним по депозитах». Тому якщо збільшення облікової ставки НБУ в гривнях до рівня 12% річних дійсно мало вплив на вартість ресурсів банку, то «Укрсоцбанк» повинен був запропонувати збільшити ставку негайно, не чекаючи півроку.

• Посилання на зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України наведене без зазначення джерел даних та періоду часу. Вважаю своїм обов’язком зазначити, що оскільки «Укрсоцбанк» входить до переліку банків України, за орієнтовними даними яких розраховується основний індекс вартості міжбанківських ресурсів в Україні – KievPrime – Ваш банк не має жодного права використовувати вартість міжбанку в якості аргументу зміни ставки для споживачів, оскільки Ви самі приймаєте участь в її формуванні. З юридичної точки зору така аргументація може вважатися ознакою недобросовісної конкуренції і відповідними правовими наслідками. Якщо ж Ви користувалися якимись іншими даними щодо вартості ресурсів на міжбанківському ринку, я прошу Вас повідомити мене про це, із зазначенням публічного джерела інформації та періоду спостережень. У разі ненадання такої інформації Ваша аргументація в цій частині буде продовжувати вважатися мною необґрунтованою.

• По-третє, змушений звернути Вашу особливу увагу на зміст частини п’ятої пункту 3.4 згаданих Правил: «Банки зобов'язані в кредитному договорі зазначити: правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом, якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Національного банку або в інших випадках». В моєї кредитної угоді та додаткової угоді таке правило не наведене ані у вигляді математичної формули, ані навіть у вигляді текстового опису впливу можливих факторів. Відтак я змушений вимагати розкрити мені математичну залежність (кореляцію) між наведеними Вами аргументами (зміна облікової ставки НБУ та зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України) та запропонованим Вами значенням номінальної ставки. Ненадання такої інформації є прямим порушенням вимог зазначених Правил із відповідними правовими наслідками.

Окремо та особливо змушений нагадати Вам, що «Укрсоцбанк» входить до переліку тих банків України, на які поширюється дія Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11 жовтня 2008 року (зі змінами, внесеними Постановою правління НБУ №328 від 16 жовтня 2008 року), та лист НБУ №18-311/3496-14715 від 28.10.2008. Зокрема, пункт 2.2 Постанови вказує, що банки: «Повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України «Про банки і банківську діяльність» із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу». Відповідно, я, як споживач, чиї права можливо були порушені діями «Укрсоцбанку», маю всі необхідні підстави звернутися до Національного банку України із проханням надати оцінку діям «Укрсоцбанку» та, у разі потреби, застосувати відповідні заходи впливу.

Таким чином, наведена в цьому листі інформація в своїй сукупності робить неможливим для мене погодитися на пропозицію «Укрсоцбанку» щодо підписання запропонованого документу - Додаткової угоди про підвищення процентної ставки за договорами кредиту. Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки і не проти розміру процентів, а проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я погоджуся підписати Додаткову угоду у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» прошу:

1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманих кредитів;

2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже – і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.

3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку. Задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредитів.
4. Надати мені нове повідомлення яке приведене у відповідність з діючим законодавством та в термін що е передбаченим діючим договором.

Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.

До часу надання такої інформації я, як законослухняний громадянин, не зможу погодитися на порушення діючого законодавства шляхом підпису запропонованого банком документу - додаткової угоді, що не відповідає умовам діючого законодавства та буду проводжувати обслуговувати кредити на умовах діючого договору.
Ще раз зазначаю, що я не відмовляюся погодитися зі зміненим розміром процентної ставки и погоджуюся підписати вказану додаткову угоду в термін, вказаний в діючім договорі кредиту як тільки вона буде приведена у відповідність до діючого законодавства та надана мені для підписання в термін визначений у договорі.
У разі, якщо «Укрсоцбанк» в односторонньому порядку змінить процентну ставку за договором кредиту, я буду змушений звернутися до відповідних державних органів влади та, можливо, – до засобів масової інформації, з метою забезпечення захисту своїх законних прав та інтересів.

З повагою
клієнт «Укрсоцбанку» ________________.

Added after 1 minutes:

Зарегистрировал письмо - отправляю копии в НБУ и в Гос комитет.
#664307»06-11-2008 17:55Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
Да там не до тебя
#664309»06-11-2008 17:56Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
antonua, тоже брал машинку в Укрсоцбанке, ставку пока не подняли. 11,5% VIP клиент.
Сижу жду когда тоже письмо прийдет..
#664312»06-11-2008 17:59Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
финансист:Да там не до тебя

как % повышать, так до нас, а как выполнить законные требования,- так не до нас?
з-н Укр "Про звернення громалян" никто не отменял.

Сам сейчас дожидаюсь ответ на своё письмо с несогласием о повышении, только от "Альфа-Банка".
#664345»06-11-2008 18:58Укрсоцбанк - подъем ставок и борьба с произволом
+0
rivendell,
а можно текст письма на мыло,я бы тоже отправил
sasha(a)pronto.kiev.ua

Форум : HONDA Финансы и Страхование