s2paK:GreG, на всякий випадок, якщо в нас тут мікроекономічна дискусія, хочу тобі переказати інформацію з першоджерела про те, що для одної з найбільших СК в Україні КАСКО при існуючих тарифах є збитковим. Думаю, що по більшості інших СК картина аналогічна.
І я приєднаюся до невеликого економічного аналізу тарифів на КАСКО.
Більшість вітчизняних СК, які мають більш-менш пристойний страховий портфель по КАСКО, перестраховують відсотків 60-80 своїх ризиків за кордон. Перестрахувальний страховий тариф складає 2,5 - 3,0. Від цього % можливі відходи у бік збільшення або зменшення. Величина відходу залежить від валу перестрахованих договорів. Я новоджу середню величину.
За те, що вітчизняна СК передає закордонній свої ризики, закордонна СК платить вітчизняній так звану перестрахувальну комісію. Її розмір до 15 % від суми всіх платежів, які вітчизняна СК платить закордонній СК. Отже, вітчизняна СК отримує назад 15 % платежів, які віддала у перестрахування.
Страховий тариф, який платить 90 % власників автомобілів, вкладається у межі 5,4 - 7,0 %. Нагадую про перестрахувальний тариф у 2,5 - 3,0 %. Різниця очевидна, майже у два рази.
Кожен із нас, хто "купує страховку", зі свої кишені платить комісію представнику СК, який залучив клієнта. Комісія складає 10 - 40 % від суми страхового платежу, який ви заплатили по договору. 10-40 % можуть піти в одні руки, можуть у дві, три і т.д., залежить від місця продавця (або агента) в ієрархії.
А ще страхова повинна справно носити відкати у банк, щоб банк заганяв клієнтів і т.д.
Ось така справжня підноготна страхового тарифу.
Аргументи СК про здорожчання запчастин, необхідність збільшення зарплат, зажерливість СТО і т.д. безумовно важливі. Але визначальну роль у формуванні страхового тарифу по конкретному договорі, нажаль, грає система комісій і відкатів.
Отаке