Я забув пароль Зареєструватись

3% в пенсионный...когда платить? RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#1057407»09-06-2010 08:283% в пенсионный...когда платить?
+0
Вопрос для юристов-мозголомов. Все знают, что пр постановке авто на учет платится 3% в пенсионный фонд от суммы без НДС. Почитав ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" лично у меня возник вопрос. Так когда же платить эти 3% и кто платит если купили у юр.лица (торгующей организации)? Согласно Ст 1 платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: 7) юридичні  та  фізичні  особи   при   відчуженні   легкових автомобілів,   крім  легкових  автомобілів,  якими  забезпечуються інваліди,  та  тих  автомобілів,  які   переходять   у   власність спадкоємцям за законом;
согласно Ст 2. Об'єктом оподаткування є: 6) для платників збору,  визначених пунктом 7 статті 1  цього Закону, - вартість легкового  автомобіля.
Кто что скажет?
- "Здесь разворот есть?"
- "Есть! Но он платный!"
#1057485»09-06-2010 10:223% в пенсионный...когда платить?
+0
Внесу ясность.
Згідно з пунктом 7 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" юридичні та фізичні особи сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність за законом.
Платниками збору з операцій з відчуження легкових автомобілів, відповідно до пункту 12 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 року N 1740 (із наступними змінами та доповненнями), є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі шляхом купівлі легкових автомобілів, міни, дарування (безоплатної передачі), успадкування та з інших підстав, передбачених законодавством.
Хотя, откровенно гоговоря, в моём понимании термин отчуждение, большей мере касается именно продавца. Но Кабмин решил по другому.
Форум- это эстонский чат.
#1057517»09-06-2010 11:033% в пенсионный...когда платить?
+0
bihta, получается постановление КМУ не привели в соответствии с законом. Одним из пунктов отмены госрегистрации приказа 335 МВД была такая трактовка.
Ну то ладно. Но и в законе написано, что "платниками збору э" и в постанове такая же трактовка "платниками збору э.
Следующий вопрос. При подписании договора купли-продажи авто, я становлюсь сразу полным владельцем авто или только после регистрации авто в органах?

Added after 9 minutes:

а согласно 15 пункту этой постановы можно два раза взять 3% при постановке и продаже.
- "Здесь разворот есть?"
- "Есть! Но он платный!"
#1057589»09-06-2010 12:023% в пенсионный...когда платить?
+0
Tolstiy:bihta, получается постановление КМУ не привели в соответствии с законом. Одним из пунктов отмены госрегистрации приказа 335 МВД была такая трактовка.
Ну то ладно.

Ну как тебе сказать. 22.10 1998 года, в ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" внесли изменения, а именно вобще определили сумму бабла за отчуждение автомобиля, как объект налогообложение.
В то же время, несколько позже, 03.11.1998 года, определили п.12 указаного Постновления КМУ №1740 (о котором я и говорил), что платит покупатель.
То есть исходя из хронологии, они просто определили термин отчуждения, не как продажу, а как процесс продажи и покупки.
Термин відчуження, в законодательстве, фигурирует только по приказам Гомтаможслужб,Минпромполитики и прочих министерств и ведомств. Кодексы к сожалению не определяют этот термин.
Но из теории, "відчуження" - у цивільному праві передача майна у власність іншій особі.
То есть, глобально говоря, на этот термин можно посмотреть, не только как на передачу продавцом вещи, а и принятие её покупателем.
Поэтому КМУ и разъяснило, что мол платит бабло в 3% именно покупатель.

Tolstiy:
Но и в законе написано, что "платниками збору э" и в постанове такая же трактовка "платниками збору э.


Да верно. Что в законе, что в Постанове. Но если в законе пишеться, что плательщики физ и юр. лица (Хотя и так понятно что не слоны, птицы или гималайские медведи Very Happy ), то в Постанове мегачуваки из КМУ решили объяснить, что те, которые приобретают тачанку и есть плательщиками 3% сбора.

Tolstiy:
Следующий вопрос. При подписании договора купли-продажи авто, я становлюсь сразу полным владельцем авто или только после регистрации авто в органах?


1. Итак, согласно положений ст.334 Граджанского Кодекса Украины, а именно ч.3,4 Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.  Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.
Таким образом, если договор купли продажи подледит нотариальному оформлению, то право собственности покупателя, возникает не с момента, когда покупатель и продавец нотариально оформили договор купли- продажи, а тогда когда договор внесён в державний режстр прарвочиныв тем же нотариусом (нотариус предоставляет выписку из этого режстра).
Следует отметить, что государственная регистрация договора, это не БТИ (в случае с недвижимостью) и не МРЕО в случае с машиной, а именно государственный реєстр правочинів, который функционирует на
основании Постановы КМУ від 26 травня 2004 р. N 671 .
Вышеизложенное в этом пункте касается только нотариального оформления договора купли-продажи автомобиля (недвижимости-любой).

2. Но сам кодекс не предусматриввает обязательную нотариальную форму договора купли-продажи машщины.
Вместе, с тем, МЕГАСУПЕРПУПЕР Постановление КМУ № 1388 ""Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів", в пункте 8, говориться, что -  Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є засвідчені підписом відповідної посадової особи, що скріплений печаткою:

довідка-рахунок за формою згідно з додатком 1, видана суб'єктом господарювання, діяльність якого пов'язана з реалізацією транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

договори та угоди, укладені на товарних біржах на зареєстрованих у Департаменті Державтоінспекції бланках, інші засвідчені в установленому порядку документи, що встановлюють право власності на транспортні засоби;

копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;

довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску;

акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 6, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача;

вантажна митна декларація або видане митним органом посвідчення про реєстрацію в підрозділах Державтоінспекції транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

договір фінансового лізингу.

Поэтому следует исходить, из того, что кроме всего прочего кроме нотариального договора- купли-продажи (а именно его и заключает иногда некоторое количество владельцев), есть ещё и распространённая форма купли-продажи транспортного средства - а именно - договор купли-продажи машины, заключённый на товарной бирже, которыйх возле МРЕО, как блох у бродячей собаки.
Поэтому, при рассуждении о моменте возникновения (перехода) права собственности, следует исходить из определиний ч.1. и 2. ст.334 Гражданского Кодекса Украины, а именно:
Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно.
Таким образом, право собственности на автомобиль возникает в данном случае с момента подписания биржевого соглажшения (договора) и передачи машины покупателю.

Отдельно хотелось бы отметить
Постанова КМУ № 1388 (Точнее утверждённый ею порядок регистрации авто), говорит, что Цим Порядком встановлюється єдина на території України процедура державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (далі - транспортні засоби), оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків.

Вместе с тем, ст.334 Гражданского Кодекса Украины, говорит, что государственная регистрация договора (правочина) является основанием для возникновения право собственности

Иными словами, Гражданский Кодекс связывает момент возникновения права собственности с моментом государственной регистрации не автомобиля, а договора на его приобретения.

А вот Постанова КМУ № 1388 регистрирует только сам автомобиль, но не является уполномоченным государственным органом, которые регистрирует договора купли-продажи автомобилей.


Tolstiy:
Added after 9 minutes:

а согласно 15 пункту этой постановы можно два раза взять 3% при постановке и продаже.


Не совсем, там говорится, только лишь, что Суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачуються платниками цього збору на рахунки з обліку коштів спеціального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, за місцем реєстрації легкового автомобіля.
Вместе с тем, п.12 этой же Постановы говорит, кто именно является плательщиком. Не мне тебе объяснять приоритет общей и специальной нормы Wink
Форум- это эстонский чат.
#1057595»09-06-2010 12:123% в пенсионный...когда платить?
+0
bihta:Таким образом, право собственности на автомобиль возникает в данном случае с момента подписания биржевого соглажшения (договора) и передачи машины покупателю.

наверное последний вопрос.
А могу я продать автомобиль, если есть договор купли продажи, но авто еще не стоит на учете?
- "Здесь разворот есть?"
- "Есть! Но он платный!"
#1057677»09-06-2010 13:523% в пенсионный...когда платить?
+0
Tolstiy:
bihta:Таким образом, право собственности на автомобиль возникает в данном случае с момента подписания биржевого соглажшения (договора) и передачи машины покупателю.

наверное последний вопрос.
А могу я продать автомобиль, если есть договор купли продажи, но авто еще не стоит на учете?


да!
Форум- это эстонский чат.
#1059237»11-06-2010 22:103% в пенсионный...когда платить?
+0
Совершенно верно говорите, форумчане. Норма закона ни коим образом не может быть изменена постановлением Правительства. ВЫдчудження касается продавца, дарителя и т.д., но не приобретателя имущества.
Ко мне как-то попало постановление Верховного Суда по этому вопросу. ТАк там человек оспаривал снятие с него 3 % платежа в ПФУ при постановке на учет именно исходя из закона. Первая и вторая инстанции иск отклонили. Верховный все отменил и вернул на новое рассмотрение, указав, что нужно применять норму закона, а не постановления КМУ.

К сожалению, это один из тех случаев, когда государственная машина не пропустит такого прецедента. Точнее сказать надлежащего исполнения закона.
#1059313»12-06-2010 08:353% в пенсионный...когда платить?
+0
Yeti:Совершенно верно говорите, форумчане. Норма закона ни коим образом не может быть изменена постановлением Правительства. ВЫдчудження касается продавца, дарителя и т.д., но не приобретателя имущества.
Ко мне как-то попало постановление Верховного Суда по этому вопросу. ТАк там человек оспаривал снятие с него 3 % платежа в ПФУ при постановке на учет именно исходя из закона. Первая и вторая инстанции иск отклонили. Верховный все отменил и вернул на новое рассмотрение, указав, что нужно применять норму закона, а не постановления КМУ.

К сожалению, это один из тех случаев, когда государственная машина не пропустит такого прецедента. Точнее сказать надлежащего исполнения закона.


Можно привести почти по любому вопросу разные Постановления ВСУ. писатель Но в реальности они нихера не принимают по сути кассационных жалоб по ГПК и уже не инстанция по ХПК и КАС. Так, что "нравиться - не нравиться".... харакири
Форум- это эстонский чат.

#1060628»15-06-2010 12:113% в пенсионный...когда платить?
+0
А платится ли 3% пенсионный сбор пенсионером давно вышедшим на пенсию по возрасту??? Как-то упустил момент. А чёткого ответа мне не дали... Спасибо.
#1060691»15-06-2010 13:193% в пенсионный...когда платить?
+0
Uri:А платится ли 3% пенсионный сбор пенсионером давно вышедшим на пенсию по возрасту??? Как-то упустил момент. А чёткого ответа мне не дали... Спасибо.


Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є:

1) суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників;

2) філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник зборів, територіальної громади;

3) фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників, а також адвокати, їх помічники, приватні нотаріуси, інші особи, які не є суб'єктами підприємницької діяльності і займаються діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу;

(пункт 3 статті 1 в редакції
Закону України від 24.07.98 р. N 64-XIV)

4) фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), та фізичні особи, які виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок, військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової служби), особи рядового і начальницького складу тощо;

(пункт 4 статті 1 із змінами, внесеними згідно із
 Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(зміни, внесені підпунктом "а" підпункту 1 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008)

(пункт 4 статті 1 у редакції Закону
 України від 03.06.2008 р. N 309-VI)

5) юридичні та фізичні особи, що здійснюють операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню.

(статтю 1 доповнено пунктом 5 згідно із
Законом України від 22.10.98 р. N 208-XIV)

(дію пункту 5 статті 1 зупинено на 2006 рік в частині операцій з купівлі-продажу готівкової валюти згідно із Законом України від 20.12.2005 р. N 3235-IV,
на 2007 рік - згідно із Законом України від 19.12.2006 р. N 489-V)

(пункт 5 статті 1 із змінами, внесеними згідно із
 Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(зміни, внесені підпунктом "а" підпункту 1 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008)

(абзац перший пункту 5 статті 1 у редакції
 Закону України від 03.06.2008 р. N 309-VI)

Платниками збору з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню є юридичні особи - резиденти, нерезиденти, постійні представництва юридичної особи - нерезидента, власники корпоративних картрахунків іноземної валюти, банки - члени міжнародних платіжних систем, банки (у тому числі уповноважені банки з операцій за власними зовнішньоекономічними договорами) та фізичні особи, в тому числі нерезиденти, що здійснюють операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню. Банки та їх установи зобов'язані нараховувати, утримувати та одночасно із подачею заявки на купівлю іноземної валюти, здійснювану ними за власними операціями і від імені та за рахунок клієнтів таких банків, сплачувати до спеціального фонду державного бюджету додатковий збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі, встановленому цим Законом, від суми операції з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню, зазначеної у такій заявці, вести податковий облік та подавати звітність органам Пенсійного фонду України.

(пункт 5 статті 1 доповнено абзацом другим
 згідно із Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(зміни, внесені підпунктом "а" підпункту 1 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008)

(абзац другий пункту 5 статті 1 у редакції
 Закону України від 03.06.2008 р. N 309-VI)

Пенсійний фонд України має право на отримання від Національного банку України інформації щодо обсягів купівлі уповноваженими банками безготівкової іноземної валюти за гривню на міжбанківському валютному ринку України в порядку, обумовленому двостороннім договором між Національним банком України та Пенсійним фондом України;

(пункт 5 статті 1 доповнено абзацом третім
 згідно із Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(зміни, внесені підпунктом "а" підпункту 1 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008)

(абзац третій пункту 5 статті 1 у редакції
 Закону України від 03.06.2008 р. N 309-VI)

6) суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння;

(статтю 1 доповнено пунктом 6 згідно із
Законом України від 22.10.98 р. N 208-XIV)

7) юридичні та фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом;

(статтю 1 доповнено пунктом 7 згідно із
Законом України від 22.10.98 р. N 208-XIV)

8) пункт 8 статті 1 виключено

(статтю 1 доповнено пунктом 8 згідно із
 Законом України від 15.07.99 р. N 967-XIV,
пункт 8 статті 1 виключено згідно із
 Законом України від 22.05.2003 р. N 849-IV)

9) підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

(абзац перший пункту 9 статті 1 із змінами, внесеними
 згідно із Законом України від 19.06.2003 р. N 980-IV)

(зміни до абзацу першого пункту 9 статті 1 (щодо платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування), внесені  Законом України від 19.06.2003 р. N 980-IV, зупинено на 2004 рік у зв'язку із частковим зупиненням дії пункту 6 розділу I Закону України від 19.06.2003 р. N 980-IV згідно із Законом України від 27.11.2003 р. N 1344-IV,
на 2005 рік - згідно із Законом України від 23.12.2004 р. N 2285-IV)

(абзац перший пункту дев'ять статті 1 із змінами, внесеними
 згідно із Законом України від 25.03.2005 р. N 2505-IV)

Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об'єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств";

(статтю 1 доповнено пунктом 9 згідно із
 Законом України від 15.07.99 р. N 967-XIV)

10) підприємства, установи та організації, фізичні особи, які користуються послугами стільникового рухомого зв'язку, а також оператори цього зв'язку, які надають свої послуги безоплатно. При цьому збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується, якщо послугами стільникового зв'язку користуються річкові, морські, повітряні, космічні транспортні засоби, засоби наземного технологічного транспорту (у тому числі таксі), що мають стаціонарно вбудоване обладнання радіозв'язку, радіонавігації та радіоастрономії, яке не може бути відокремлено від таких засобів без втрати його технологічних або експлуатаційних якостей чи характеристик.

Послуги стільникового рухомого зв'язку - послуги з передачі мережею зв'язку загального користування голосу, сигналів, звуків, зображень, друкованих чи письмових матеріалів або символів, призначених для конкретного абонента, у разі, коли для їх прийому або передачі використовується обладнання радіозв'язку.

Радіозв'язок - електрозв'язок, що здійснюється шляхом поширення електромагнітних хвиль у вільному просторі без штучного спрямовуючого середовища.

Роумінг - послуга стільникового рухомого зв'язку, яка забезпечує можливість абонентам здійснювати двосторонній зв'язок без подання будь-якої попередньої заяви або з такою під час переміщення із зони дії одного оператора до іншого як у межах України, так і за її межами.

(статтю 1 доповнено пунктом 10 згідно із
 Законом України від 15.07.99 р. N 967-XIV)

Частина друга статті 1 втратила чинність 

(статтю 1 доповнено частиною другою згідно із
 Законом України від 28.12.2007 р. N 107-VI)

(зміни, внесені підпунктом "б" підпункту 1 пункту 35 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008)

(частина друга статті 1 втратила чинність у зв'язку з втратою
 чинності пунктом 30 розділу II  Закону України від 28.12.2007 р. N 107-VI
 згідно із Законом України від 03.06.2008 р. N 309-VI)

Суб'єкти підприємницької діяльності, які застосовують спрощений режим оподаткування (єдиний податок, фіксований податок та фіксований сільськогосподарський податок), та юридичні і фізичні особи, що розташовані (проживають) у зонах гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю, сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню, торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння, при відчуженні легкових автомобілів, з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, з надання послуг стільникового рухомого зв'язку на загальних підставах.


Пенсионный возраст до одного места.
(статтю 1 доповнено новою частиною другою
 згідно із Законом України від 03.06.2008 р. N 309-VI)
Форум- это эстонский чат.

Форум : HONDA Право