Я забув пароль Зареєструватись

[Нарушение ПДД] Предписание генпрокуратуры о прекращении практики "писем счастья" RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#904342»01-09-2009 11:54[Нарушение ПДД] Предписание генпрокуратуры о прекращении практики "писем счастья"
+0
Еще 2 июля с.г. Генеральная прокуратура Украины издала предписание Департаменту ГАИ МВД Украины относительно недопустимости составления постановлений о привлечении к административной ответственности за нарушение Правил дорожного движения сотрудниками ГАИ в отсутствие лица, якобы совершившего такое правонарушение. Несмотря на это владельцам автомобилей поступают от сотрудников ГАИ так называемые «письма счастья» с постановлениями и наложением штрафов.

Ниже публикуем само предписание ГПУ. Как сообщили редакции «ЮП» в Генеральной прокуратуре, данное предписание является действующим, поэтому может стать бесспорным основанием в суде для отмены штрафа, наложенного без участия нарушителя.

Источник: Юридическая Практика

Интересно было бы ознакомиться с ответом на данное предписание (см. п. 2).

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

ПРИПИС

від 02.07.2009 р. N 07/1/2-165

Начальнику Департаменту державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України, генерал-майору міліції
Коломійцю С. Г.


Про усунення порушень закону при притягненні осіб до адміністративної відповідальності

У зв'язку з виконанням органами Державтоінспекції України вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", застосуванням працівниками ДАІ технічних засобів при виявленні порушень Правил дорожнього руху суттєво покращилася ситуація на автошляхах країни. Водночас до органів прокуратури надходять численні звернення громадян з питань порушень закону про притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані за допомогою радіолокаційного відеозаписуючого технічного засобу "Візир".

Установлено, що працівниками Державтоінспекції України у разі виявлення порушень Правил дорожнього руху водіями транспортних засобів, зафіксованих за допомогою вимірювача швидкості "Візир", постанови у справах про адміністративні правопорушення виносяться без складання протоколів та участі осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності.

Разом з тим відповідно до ст. 258 КУпАП посадові особи органів ДАІ мають право застосовувати безпротокольну форму фіксації адміністративних правопорушень та розглядати справи без участі особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, лише у разі виявлення правопорушень у сфері дорожнього руху, зафіксованих за допомогою працюючих в автоматичному режимі спеціальних технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

За інформацією ДП "Укрметртестстандарт", вимірювач швидкості "Візир" не відноситься до спеціальних технічних засобів, що працюють в автоматичному режимі, оскільки він має лише обмежені функції для автоматичного процесу вимірювань і не може працювати без участі оператора.

Таким чином, застосування цього технічного засобу як підстави для безпротокольної форми фіксації адміністративних правопорушень та розгляду справ у відсутності особи, що притягуються до адміністративної відповідальності, суперечить вимогам ст. ст. 258, 254, 268 КУпАП і суттєво порушує конституційні права громадян.

Тільки у Донецькій та Тернопільській областях за позовами громадян судами з цих підстав скасовано понад 100 постанов працівників ДАІ, винесених за результатами розгляду справ щодо адміністративних правопорушень, зафіксованих вимірювачем швидкості "Візир".

Враховуючи, що наведені порушення закону мають явний, очевидний характер, перешкоджають здійсненню працівниками Державтоінспекції накладених на них законом основних обов'язків, завдають істотної шкоди інтересам громадян, керуючись ст. 22 Закону України "Про прокуратуру", вимагаю:

1. Припинити практику винесення постанов у справах про адміністративні правопорушення, зафіксовані за допомогою вимірювача швидкості "Візир", без складання протоколів та без участі осіб, що притягуються до адміністративної відповідальності.

2. Припис підлягає невідкладному розгляду, про що повідомити Генеральну прокуратуру України в десятиденний строк із моменту його вручення.

 

Заступник Генерального
прокурора України

Т. Корнякова
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)

Форум : HONDA Право