Я забув пароль Зареєструватись

Матерям с детьми до трёх лет. RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#778387»25-03-2009 15:59Матерям с детьми до трёх лет.
+0
Возможно БАЯН, не знаю, поиском по форуму не искал. Сам в этом , на данный момент, не заинтересован (для Папы - поздновато, для Дедушки - рановато). Разместил в "Базарах", поскольку не уверен на 100% в "правовом" аспекте( модераторов прошу не "клизмить", а если что перенести в соответствующий раздел). Всё что ниже в кавычках - слово в слово из статьи в газете "Експрес" ( 19-26 березня 2009 року №40(4491), стор.10). К сожаленью на оф.сайте газеты (www.expres.ua) этой статьи нет Sad . Может кому пригодится.
"
Сьогодні мамам, які не працюють, а перебувають у відпустціо догляду дитини до трьох років, держава платить щомісяця, як правило, 130 гривень.
Але, як з'ясовується, це не та сума, яка їм належиться. Законом „Про державну допомогу сім'ям із дітьми“ передбачено, що матерям, які доглядають малюків віком до трьох років, повинні виплачувати не менш ніж повний прожитковий мінімум, встановленний для дітей цього віку. А це сьогодні 557 гривень.
Чому ж держава дає в понад чотири рази менше? Як відстояти перед нею своє законне право? Про це ми розпитували юриста Валерія Батраченка з Павлограда, який першим в Україні виграв такий суд і тепер допомагає домогтися того ж усім мамам.
- Коли в мене народився син, – розповідає Валерій,- я заглибився в закон про державну допомогу сім'ям із дітьми. Бо ростити маля на 130 гривень неможливо. Ось там і виявив, що моїй дружині, яка оформила відпустку по догляду дитини до трьох років, повинні платити повний прожитковий мінімум на дитину відповідного віку. Вже тоді це було понад 500 гривень.
А платили їй, як і решті мам, суму, встановлену державним бюджетом на 2007 рік. Мовляв, цей закон головніший за будь-який інший. Але ж це не за Конституцією, яка жодним законом не дозволяє погіршувати матеріальне становище громадян. До того ж , і Конституційний Суд уже визнав на той час незаконними зміни в держбюджеті-2007 і таким чином залишив у силі норму сімейного закону. Тож, озброївшись цим, я й пішов до суду. І , звичайно ж, виграв його.
Місцевий орган соціального захисту з цим не погодився, подав апеляцію, мотивуючи тим, що йому на ці виплати виділяють кошти , передбачені держбюджетом. Але суд другої інстанції став на мій бік. І ми отримали недоплачені нам 5 тисяч гривень.
- Очевидно, це довго тривало? І сам суд, і повернення коштів?
- Першого разу справа дещо затяглася, до того ж , забрала час і апеляція. Але опісля в судах уже фактично діяло прецедентне право, тобто коли ухвалене одне судове рішення, то в аналогічних справах наступні приймають автоматично. Та й органи соцзахисту все рідше подають апеляції, вони вже знають, що це марно. І тепер справу можна виграти тижнів за два, а гроші отримати упродовж місяця.
-Щось важко в це повірити. Невже державна виконавча служба не зволікає, не затягує процесу?
- Якщо ви знаєте про те, що за сім днів протермінування виплати вона повиннна сплатити штраф у розмірі 540 гривень, то не зволікає. Рішення суду треба виконувати, інакше це тягне не лише штрафи, а й кримінальну відповідальність.
- А звідки беруться гроші? Вони ж на це з бюджету не виділяються?
- Органи соціального захисту щомісяця  отримують на поточні платежі. Ось із цих коштів і виплачують мамам те, що вони відсудили. А потім на все інше замовляють додаткові кошти. Вже склалась така практика, що радше мамам, які покірно отримують по 130 гривень, затримають виплати, ніж тим, які виграли суд.
- І наскільки масовим стало це явище – мами проти держави?
- Першими по моїх слідах кинулися відвойовувати свої гроші мами Павлограда. А за ними й дніпропетровські, харківські, донецькі, луганські .. Уже виграно близько п'яти тисяч справ. Як адвокат я тепер  допомагаю іншим мамам. Ось зараз їду з Алчевська, де щойно виграв такий суд уже по виплатах 2009 року, коли матері повинні отримувати по 557 гривень, а не по 130. До мене тепер звертаються жінки з усієї країни, хоча переважно  зі східного регіону. Вони пересилають мені копії потрібних документів, а я готую позов і сам його подаю в суд за місцем проживання мами. І сам представляю її інтереси в суді, тож жінки виграють справи, не виходячи з дому.
- Чому держава, яка все одно програє суди й мусить платити по закону, не поспішає виправити цю ганебну ситуацію? Тобто добровільно віддати мамам те, що їм належить?
- Очевидно, розрахунок на те, що в суд звернуться не всі. А на додаткову субвенцію, яка б розв'язала проблему, коштів нема й  наразі не передбачається. Думаю, що тоді, коли матимемо уряд, який справді дбає про людей, а не воює з ними в судах, таких прикрих інцендентів у нас не буде.
Євгенія РОМАНІВ.
"
У меня фсьо. :)
Я Вам говорю: "Приходите завтра..."
А Вы все время приходите сегодня!
#778401»25-03-2009 16:09Матерям с детьми до трёх лет.
+0
Да. Есть такая ситуация. В Донецке и области очень много постановлений судов, по которым должны компенсировать невыплаты. Но, с другой стороны, я знаю, что в исполкомах, где лежат эти постановления говорят, что денег всё равно нет, поэтому и не платят. Выплачивают только тем, кто сам обращается в исполнительную службу и т.д. Сам тоже собираюсь подавать иск.  :)
З.ы. прошу прощения, если написал не по правилам раздела "Право", но когда я писал ответ он ещё был в "Базарах"
#778443»25-03-2009 16:42Матерям с детьми до трёх лет.
+0
"...оформила відпустку по догляду дитини до трьох років..."
это как понимать? Если мама до рождения работала где-то, а после рождения оформила отпуск по месту работы?
#778471»25-03-2009 17:05Матерям с детьми до трёх лет.
+0
Golden, +1.

Только сначала надо идти в соцстрах и писать заявление с просьбой перерасчета. Там, скорей всего, откажут. А уже с этим письменным отказом надо идти в суд по месту жительства и подавать иск.

В исполнительную службу решение передает сам суд.
Есть одна для всех врожденная ошибка - это убеждение, будто мы рождены для счастья.
#778605»25-03-2009 18:20Матерям с детьми до трёх лет.
+0
Может кому надо:


Помощь по уходу за ребенком в размере прожиточного минимума

1. Заявление
2. Иск в суд

-1-


Начальнику Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації
01135, м. Київ, пр-т Перемоги, 5

П.І.Б.
Домашня адреса



Заява
Я, П.І.Б., з «__» березня 2006 року перебуваю у частково оплачуваній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (копії свідоцтва про народження серія ___________ та наказу № ____ від ______________р. додаються).
За період з _____ року по ______ року я отримувала державну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (копія виписки з банківського карткового рахунку додається), у розмірі та в порядку, що визначається у відповідності із ст.ст. 1,13,14,15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 2811-XII від 21.11.92р., ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01р. № 2240-III, абзацем третім частини другої ст. 56 Закону України «Про державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006р. № 489-V. 9 липня 2007 року рішенням Конституційного суду України № 6-рп/2007 деякі статті Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік» визнано неконституційними, зокрема статті, що безпосередньо визначають розмір державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (абзац третій ч.2 ст.56, п.п .7, 14ст. 71). У зв’язку з цим набирають чинності норми законодавства, в яких встановлено розмір державної допомоги по догляду за дитиною, що має бути не меншим, ніж рівень прожиткового мінімуму, встановлений у нормативному порядку (ст. 43 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01р. № 2240-III, ч.1 ст. 15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 2811-XII від 21.11.92р.). Ст. 62 Закону України «Про державний бюджет на 2007 рік» встановлює прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років на 2007 рік з 1 січня – 434 гривні, з 1 квітня – 463 гривні, з 1 жовтня – 470 гривень. Таким чином, враховуючи викладене вище, а також те, що рішення Конституційного суду є обов’язковими для виконання на території України, прошу: здійснити перерахунок та доплатити належні мені за законодавством платежі за період із ________ року по _______ року на загальну суму ________ грн. (сума прописом) (копія розрахунку додається).

Додатки:
1) Розрахунок розміру виплат державної допомоги по догляду за дитиною, що були недоотримані мною за період _________ року, на 1 арк. в 1 екз.
2) копія свідоцтва про народження серія _________;
3) копія наказу _______від _________ р;
4) копія виписки з банківського карткового рахунку додається.

З повагою, Прізвище та ініціали



-2-


В __________ суд
Дніпропетровської обл.
м. Першотравенськ
вул. Леніна,16
52800

Позивач: __________________

Відповідач : Управління праці та соціального захисту
населення ___________________



АДМІНІСТРАТИВНИЙ
ПОЗОВ
про визнання протиправною бездіяльність, перерахунок допомоги по догляду за дитиною
до досягнення нею трирічного віку та сплату суми боргу

17 грудня 2004 року я народила дитину: С_______________, про що відділом РАГСу ________________ зроблено актовий запис № ___________ від __________ 2004 року.
З цього часу я знаходжусь у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Рішенням Конституційного суду України від 09 липня 2007 року, яке опубліковано у
"Віснику Конституційного Суду України" та у «Офіційному віснику України» 27.07.2007 р., № 52, стор. 138, стаття 2132, код акту 40412/2007, абзац третій частини другої статті 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", щодо встановлення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що визначається як різниця між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, визнаний таким, що не відповідає Конституції України, тобто є неконституційним.
Відповідно до вищевказаного 13 серпня 2007 року я направила до Відповідача заяву з проханням про перерахунок допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та про сплату боргу, що утворився. Однак Відповідач своїм листом від 31 серпня 2007 року № 03.1-08/1833 повідомив мене, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» затверджена допомога незастрахованій особі у розмірі 90 гривень та при внесенні змін в законодавчі документи перерахунок допомоги буде здійснено автоматично.
З цим я не можу погоджуватися у зв’язку з тим, що у статтю 15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21 листопада 1992 року № 2811-ХII, де вказано, що установити у 2006 році допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, згідно із Законом N 3235-IV від 20.12.2005, вже внесені зміни, а саме: «Дію частини першої статті 15 зупинено на 2007 рік згідно із Законом N 489-V від 19.12.2006р.; додатково див. Рішення Конституційного Суду N 6-рп/2007 від 09.07.2007».
Згідно цього допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
Статтею 62 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19 грудня 2006 року № 489-V із змінами від 15.03.2007р., 05.04.2007р., 05.04.2007р., 04.05.2007р., 01.06.2007р. та рішеннями Конституційного Суду України № 4-рп/2007 від 18.06.2007 р. та № 6-рп/2007 від 09.07.2007р., зокрема вказано, що затвердити на 2007 рік прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня - 492 гривні, з 1 квітня - 525 гривень, з 1 жовтня - 532 гривні та для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років: з 1 січня - 434 гривні, з 1 квітня - 463 гривні, з 1 жовтня - 470 гривень.
Тому, відповідно до вищезазначеного, Відповідач повинен зробити перерахунок, тобто з 01 січня 2007року – 434грн., з 01 квітня 2007 року – 463грн., а з 01 жовтня 2007 року – 470грн., та сплатити мені заборгованість по цієї допомоги з 01 січня 2007 року по цей час та виплачувати цю допомогу у відповідності з діючим законодавством України.
Відповідно до пунктів 5 та 6 резолютивної частини рішення Конституційного суду України від 09 липня 2007 року це рішення має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв’язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначених законів, що визнані неконституційними та є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.
Сума боргу державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку складає 3270 грн.:
з 01 січня 2007 року – 434 грн., з 01 квітня 2007 року – 463грн., з 01 жовтня 2007 року - 470 гривень (434 грн. х 3 міс. = 1302 грн.; 463 грн. х 6 міс. = 2778 грн.; 470 грн. х 2 міс. = 940 грн.) та всього 5020грн.
Однак 11 місяців Відповідач сплачував мені по 90 грн., тоді 90 грн. х 11 міс. = 990грн.
5020грн. – 990грн. = 4030 грн.
Розраховуємо розмір індексації, згідно листа Верховного Суду україни № 62-97р від 03.04.1997 року «Рекомендації відносно порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ» з січня по жовтень 2007 року:
У січні - березні 2007 року розмір інфляції був таким 101,3% (100,5 х 100,6 х 100,2),
(434 грн. х 3 міс.) – (90 грн. х 3 міс.) = 1032 грн. х 101,3% = 1045,41 грн.
У квітні - жовтні 2007 року розмір інфляції був таким 110,29% (100,0 х 100,6 х 102,2 х 101,4 х 100,6 х 102,2 х 102,9),
(463 грн. х 6 міс) – (90 грн. х 6 міс.) = 2238 грн. х 110,29% = 2468,29 грн.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст. ст. 6, 17, 20, 104 Кодексу Адміністративного Судочинства України, рішенням Конституційного суду України від 09 липня 2007 року, ст. 15 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», ст. 62 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», -

ПРОШУ:

1. Визнати бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення __________________________ по відношенню до перерахунку допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, противоправною.

2. Зобов’язати Відповідача зробити перерахунок моєї допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

3. Стягнути з Управління праці та соціального захисту населення ______________ на мою користь борг, що склався на цей час, у розмірі
4030 грн. та індексації цього боргу у розмірі 3513,7 грн. і всього 7543,7 грн.

4. Зобов’язати _____________ управління Праці та соціального захисту населення виплачувати мені допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у відповідності з діючим законодавством України.

5. Стягнути з відповідача усі витрати по справі.

Додатки:

1. квитанція сплати державного мита в розмірі 3,40 грн.;
2. копія заяви від 13 серпня 2007 року на ім’я керівника голови Управління праці та
соціального захисту населення ___________;
3. копія відповіді начальника Управління праці та соціального захисту населення ____________________
4. копія заяви від 21 серпня 2007 року на ім’я керівника  Управління праці та
соціального захисту населення в__________________
5. копія свідоцтва про народження дитини;
6. копія паспорту;
7. копія позову з додатками для відповідача.


03 грудня 2007 року ______________
#780008»26-03-2009 22:59Матерям с детьми до трёх лет.
+0
А что полагается маме, которая до рождения ребенка не работала?  Embarassed
#780030»26-03-2009 23:25Матерям с детьми до трёх лет.
+0
Biohit,
в исполнительную службу суд сам не передает, он отсылает исполнительный лист истцу, а тот уже вправе его предъявить в исполнительную службу

Форум : HONDA Право