Я забув пароль Зареєструватись

А можно уйти в отпуск на год? RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#730109»28-01-2009 05:45А можно уйти в отпуск на год?
+0
Я вот подумываю взять тайм-аут, детьми заняться...могу ли я рассчитывать, что меня отпустят с работы обратно в декрет (младшему 1,5 годика). Или, если уж вышла из декретного, то обратно уже нельзя, а только обычный отпуск или увольнение?
Спасибо!
#730573»28-01-2009 13:10А можно уйти в отпуск на год?
+0
Любовь, "Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати надаються за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу."
Поэтому, пишите заявление, занимайтесь детьми, отдыхайте, отпустить обязаны.
Жила-была девочка...Сама виновата!!!
#730829»28-01-2009 15:26А можно уйти в отпуск на год?
+0
Уточню джерело

Кодекс законів про працю України

    Стаття 181. Порядок надання відпустки для догляду за дитиною
                і зарахування її до стажу роботи

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
віку  та  відпустка без збереження заробітної плати (частини третя
та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою  жінки  або
осіб,  зазначених  у  частині  сьомій  статті  179  цього Кодексу,
повністю  або  частково   в   межах   установленого   періоду   та
оформляються  наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого
ним органу.
    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
віку  та  відпустка без збереження заробітної плати (частини третя
та шоста статті 179 цього Кодексу) зараховуються як до загального,
так  і  до  безперервного  стажу  роботи  і  до  стажу  роботи  за
спеціальністю.  Час відпусток,  зазначених у цій статті,  до стажу
роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

В зарашніх умовах раджу отримати на руки засвідчену копію наказу про надання відпустки.
#731491»29-01-2009 08:46А можно уйти в отпуск на год?
+0
НадЪя,

Yeti,

Спасибо! :)
#732028»29-01-2009 16:53А можно уйти в отпуск на год?
+0
ЗАКОН УКРАЇНИ Про відпустки

Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною.

Стаття 20. Порядок надання соціальних відпусток

(...)

(3) Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених у частині третій статті 18 цього Закону, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Особам, зазначеним у частині третій статті 18 цього Закону (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).
(...)


Можно еще и родственников в отпуск отправить. Wink
По вопросу: отпуск - не море - можно и дважды уйти. Закон разрешает брать отпуск частями, при этом право на такой отпуск ограничено возрастом ребенка, а не фактом выхода из отпуска.
В подтверждение высказанной позиции привожу выдержку из консультации из Лиги (авторы: Анатолій Радчук, Олена Біловодська, «Довідник кадровика», грудень 2007 р., № 12 (66), с. 55) :

(...) Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею три-, шести-, шістнадцятирічного віку можна оформити як безпосередньо після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, так і в будь-який інший час. Жінка, яка має право на відпустку для догляду за дитиною, може на свій розсуд неодноразово переривати відпустку, а потім знову її оформлювати. Для цього жінці треба подати письмову заяву на ім'я власника із зазначенням строку, на який вона бажає взяти відпустку.

Приклад заяви
Прошу дозволити мені перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для проходження лабораторно-іспитової сесії в Сумському державному університеті з 10 травня 2007 року по 1 червня 2007 року.

Відпустка починається з дати, зазначеної у заяві, і закінчується в день, коли дитині виповниться відповідно три, шість, шістнадцять років (якщо, безумовно, відпустку не буде припинено достроково).

Про переривання та оформлення такої відпустки щоразу має бути виданий наказ (розпорядження) власника на підставі заяви жінки про переривання відпустки для догляду за дитиною.

Приклад наказу
ПУМАЧЕНКО Катерині Володимирівні, техніку-технологу Управління головного зварника, перервати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на 23 календарні дні з 10 травня 2007 року по 1 червня 2007 року для проходження лабораторно-іспитової сесії в Сумському державному університеті (частина сьома ст. 179 КЗпП України).

Підстава: заява Пумаченко К. В.;

довідка-виклик СумДУ № З-123 від 30.04.2007.

Необхідність переривання відпустки з наступним її поновленням може виникнути наприклад у працівників, які продовжують у період відпустки навчатися у вищих навчальних закладах без відриву від виробництва. Адже відпустка у зв'язку з навчанням – більш високооплачувана, тому природно, що жінка забажає обрати її. Причому вона не повинна відпрацьовувати певний період (хоча б один день) перед наданням їй відпустки у зв'язку з навчанням. Після закінчення додаткової відпустки у зв'язку з навчанням відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку можна поновити.

Крім того, на період навчання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку може бути надано іншому працюючому родичу, який фактично буде доглядати дитину. Для цього він має подати заяву на своєму основному місці роботи й додати до неї довідку з місця роботи матері про те, що вона перервала відпустку для догляду за дитиною. Однак у такому випадку жінці, яка перервала відпустку, припиняють виплату допомоги по догляду за дитиною.

Коли жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона за бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Неповний робочий час встановлюють за узгодженням сторін трудового договору на підставі заяви жінки та наказу власника підприємства. При цьому зменшується тривалість роботи протягом дня або кількість робочих днів на тиждень. (...)


З.Ы.
И еще время сейчас непокойное... дай Бог, чтобы не пригодилось, но все-таки:

КзОТ
Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і
заборона звільнення вагітних жінок
і жінок, які мають дітей

(...)

(3) Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.
#1046197»14-05-2010 15:33А можно уйти в отпуск на год?
+0
ап теме

отпуск я, таки, взяла:-), приказ с печатями на руках

Малому исполняется 3 года 17 июня, звоню сегодня, чтобы подтвердить, что ждите меня через месяц на работе, а мне руководитель службы по работе с персоналом говорит, что, мол, была реорганизация, отдел, коим я руководила, расформировали и распределили по другим отделам, возвращаться мне некуда.
Упс.
#1046227»14-05-2010 16:10А можно уйти в отпуск на год?
+0
Любовь, твоя должность не может быть упразднена без твоего письменного согласия или же без предварительного письменного сообщения работодателя о ликвидации твоей должности. То что ты была в отпуске не снимает с работодателя сообщать сообщить тебе о реорганизациях и т.д. Ты в отпуске и ты работник этого предприятия.
 В любом случае ты возвращаешься на ту же должность и на тот же штатный оклад. Кадровик это прекрасно знает, их юрист тоже. Тебя просто готовят к добровольному увольнению.
#1046235»14-05-2010 16:30А можно уйти в отпуск на год?
+0
Yeti, спасибо.
Ты подтвердил мои мысли))
Будем посмотреть...

Форум : HONDA Право