Я забув пароль Зареєструватись

Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы. RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#1561867»27-06-2013 10:10Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Есть земельный участок с домом и надворными постройками, ничего не приватизировано. (Это НЕ квартира на земле, а получается дом в долевой собственности).
Сам участок и дом разделены на 2/3 и 1/3, т.е. есть забор по огороду и разные входы во двор и дом.
Вопрос: Если купить эти 2/3 по договору дарения, то можно ли потом самостоятельно оформить право на собственность на землю? Как этот дележ происходит? Или лучше просить настоящих хозяев, чтобы они сами сейчас все сделали и потом уже дарят?

Если кто может реально помочь советом, могу выслать доки на почту.
Ночь с женщиной - это, конечно, вся ночь, НО далеко не вся женщина!
#1561875»27-06-2013 10:29Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Яна, приобретать по договору дарения можно только либо у родственников, либо у очень хороших знакомых. Хороших имеются в виду их моральные качества. Договор дарения очень легко оспаривается в суде, и потом можно остаться ни с чем. Тем более что владелец 1/3 имеет преимущественное право на покупку остальной части. А разница в затратах при оформлении купли-продажи и дарении не такая уж и большая, тем более что всё равно придется оформлять право собственности потом.
Я продавал в прошлом году свой дом по договору дарения, чтобы не делать оценку. Но я же порядочный  Very Happy
Так что не рискуй. И если будешь оформлять куплю-продажу-обязательно должно быть письменное согласие владельца 1\3. И нотариус ни в коем случае не продавца.
#1561880»27-06-2013 10:37Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Вот меня и мучают сомнения, почему и вынесла этот вопрос на обсуждение. Влад, спасибо!
Ночь с женщиной - это, конечно, вся ночь, НО далеко не вся женщина!
#1561889»27-06-2013 10:47Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Що я зрозумів:
1. У приватній власності двох співвласників є будинок. Правовстановлювальний документ на будинок (свідоцтво про право власності чи інший) є.
2. Земельна ділянка під будинок перебуває у фактичному користуванні, але документально право не оформлено. Відповідно, правововстановлювальних документів на землю немає.
3. Частки співвласників на будинок в натурі не виділені, тобто є ідеальними. Разом з тим є усталений порядок спільного користування будинком і земельною ділянкою, якого співвласники дотримуються.
4. У Вас є намір придбати в одного співвласника його ідеальну частину 2/3 і стати співвласником будинку. Після цього оформити право на земельну ділянку під своєю частиною.
Якщо щось неточно – поправляйте.

Що можна сказати одразу:
1. З т.з. закону можливість оформити право на землю не залежить від способу набуття права власності на нерухомість, розташовану на цій землі. Тобто, отримавши нерухомість в дар, отримати право на землю під нею можна.
2. Дарування, я так розумію, нав’язує продавець. З яких причин: з міркувань зменшення своїх податків та супутніх витрат (це легко врегулювати в ціні) чи конфлікту з іншим співвласником і неможливістю отримати від нього згоду на продаж?
3. По закону землю можна отримати у власність навіть безкоштовно (чи умовно безкоштовно) в порядку ст. 118 Земельного кодексу, що передбачає т.зв. безкоштовну приватизацію, якщо майбутній власник будинку раніше вже не скористався відповідним правом.
4. Отримання прав на землю може ускладнити спільна власність на будинок. Це питання треба додатково дослідити за документами.
4.1. Можна отримати землю також у спільну власність з іншим співвласником будинку, але з практичної т.з. це може бути непросто. До того ж, співвласністю завжди складніше оперувати і вона має нижчу інвестпривабливість. Всі подальші дії з землею треба буде погоджувати з "молодшим" співвласником.
4.2. Інший можливий шлях, це виділення частки в будинку в натурі перед придбанням. Враховуючи, що з Вашого опису в будинок є два окремих входи, це можна спробувати зробити. Треба проконсультуватися в місцевому БТІ. Отримавши новий правовстановлювальний документ на свою вже реальну (а не ідеальну) частку, продавець продасть Вам самостійний, юридично відокремлений об'єкт нерухомості. Такий спосіб призведе до певних грошових і часових витрат на етапі переоформлення прав на будинок, але має спростити в подальшому отримання вже Вами прав на землю. Крім того, Ви зможете вільно продавати свою нерухомість, не пропонуючи її спочатку другому співвласнику.
5. Звісно, можна все це перекласти на теперішніх господарів, але треба віддавати собі звіт, що ціна лоту після виконання всіх цих вправ об’єктивно та суб’єктивно збільшиться.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)
#1562798»01-07-2013 21:49Re: Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Стоп. Мухи окремо котлети окремо.
До чого тут договір дарування чи купівлі до оформлення землі? Як ви там з продавцем вирішите так воно і буде. Немає суттєвого значення за яким договором ви отримаєте у власність частину будинку. Ви отримали у власність частину будинку тому отримали й право виділу для своєї частини будинку землю для його обслуговування. Якщо стоїть питання чи можна після купівлі (дарування) Вам частини будинку оформити на Вас право власності і на 2/3 усієї землі для обслуговування будинку то відповідь - можна. Теперішньому власнику це просто не потрібно. Це потрібно багато нервів витратити і трохи грошей. Тому він і так продає.
А договір дарування, я так думаю, що окрім можливих там податків і для того щоб не пропонувати іншому співвласнику скористатися його правом першого покупця. Можливо у них там контра))
#1562803»01-07-2013 22:09Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Вла-д:Яна, приобретать по договору дарения можно только либо у родственников, либо у очень хороших знакомых. Хороших имеются в виду их моральные качества. Договор дарения очень легко оспаривается в суде, и потом можно остаться ни с чем. Тем более что владелец 1/3 имеет преимущественное право на покупку остальной части. А разница в затратах при оформлении купли-продажи и дарении не такая уж и большая, тем более что всё равно придется оформлять право собственности потом.
Я продавал в прошлом году свой дом по договору дарения, чтобы не делать оценку. Но я же порядочный  Very Happy
Так что не рискуй. И если будешь оформлять куплю-продажу-обязательно должно быть письменное согласие владельца 1\3. И нотариус ни в коем случае не продавца.


Влад любой договор оспаривается в суде. У договора дарения нет никаких преимуществ в оспаривании перед другими договорами. И правило в отношении родственников тоже не причем. С чего вы взяли что дарение только родственники у вас так называемый народный взгляд на Договор дарения
Дарите кому хотите это ваше право. Кстати исковая давность оспаривания дарения один год. Так что оспорить его в этом плане даже сложнее.
Вернемся к теме. Если нет документов о каком дарении может идти речь.........
Надо глянуть документы.........


Редаговано: Varyg (01-07-2013 22:18)
#1562805»01-07-2013 22:14Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Varyg:Вернемся к теме. Если нет документов о каком дарении может идти речь.........

На будинок, я так зрозумів, що є. Тому дарується будинок. А земля вже інша головна біль. І якщо мирно там не вийде поділити її, встановити межі і розмір, то чекає вас дорога до суду, а там експертиза, проплата, час... і т.д.
Але є й інша сторона медалі. Він землю не дарує (продає), оскільки не є власником її. Якщо він оформить зараз на себе право власності на землю, то і вартість угоди виросте не на одну тисячу))). Думайте)
#1562807»01-07-2013 22:26Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
СВАРОГ:
Varyg:Вернемся к теме. Если нет документов о каком дарении может идти речь.........

На будинок, я так зрозумів, що є. Тому дарується будинок. А земля вже інша головна біль. І якщо мирно там не вийде поділити її, встановити межі і розмір, то чекає вас дорога до суду, а там експертиза, проплата, час... і т.д.


тут не поймешь ...........автор говорит что ничего не оформлено и не приватизировано.
Автор хотелось бы знать более конкретно есть ли вообще право собственности и на что?
И еще автор я уверен что в этом доме живуть родственники. Так обычно всегда дом один входы разные и между ними постоянно войны.
   На землю нужно зайти издалека - вашем случае на землю на землю должно быть хотя бы распоряжение о выделении местным советом. Оно 100% есть где то в архиве.
#1562810»01-07-2013 22:32Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Varyg:    На землю нужно зайти издалека - вашем случае на землю на землю должно быть хотя бы распоряжение о выделении местным советом. Оно 100% есть где то в архиве.

Це повинно бути обов"язково. І на нього потрібно глянути.
#1562905»02-07-2013 10:48Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Из документов есть договор дарения 2/3 этого земельного участка с домостроением и надворными постройками.
Есть тех паспорт на на эти 2/3. Но в плане участка конечно нарисовано всё: и 2/3 и 1/3, как одно целое.
Конкретно по земле - документов нет никаких.Собственник говорит начал это дело и остановил, т.к. продает.... Но истинная причина то может быть в "контре" со вторым совладельцем... или еще чего...

Я предложила им оформить землю, а потом продавать, пусть это и будет потом дороже, но они отказались... то ли действительно им хлопотно, то ли что-то там не так...
Ночь с женщиной - это, конечно, вся ночь, НО далеко не вся женщина!
#1562919»02-07-2013 11:16Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
X-Lady, вытяг из реестра права власности вживую видела?
050-150-ноль три-64
#1562922»02-07-2013 11:28Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Вла-д:X-Lady, вытяг из реестра права власности вживую видела?

Да, есть такой, выдан на 2/3.
264d99da9ad9e42b10c45634136cfdcd.jpeg


Ночь с женщиной - это, конечно, вся ночь, НО далеко не вся женщина!
#1562940»02-07-2013 11:38Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
X-Lady, ну уже кое-что, а ты говоришь ничего не приватизировано :)
А по земле таки надо смотреть решение исполкома о выделении, целевое назначение, размеры и т.п.
050-150-ноль три-64
#1562984»02-07-2013 12:45Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
В продовження.X-Lady, в твоїй ситуації треба зважати на положення ст. 120 Земельного кодексу, а саме:
Стаття 120. Перехід права на земельну ділянку у разі набуття права на жилий будинок, будівлю або споруду
1. У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

2. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

4. У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду кількома особами право на земельну ділянку визначається пропорційно до часток осіб у праві власності жилого будинку, будівлі або споруди.

6. Істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

Укладення договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.


Схожу ситуацію в свій час прокоментував  Держкомзем в своєму листі-роз'ясненні від 21.04.2010 р.:
Щодо поділу спільної земельної ділянки при відчуженні права власності на половину житлового будинку
Відповідно до статті 355 Цивільного кодексу України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

У випадку, коли житловий будинок офіційно не розділений, за загальним правилом частки у праві спільної часткової власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено за домовленістю співвласників (частина перша статті 357 Цивільного кодексу України).
Частиною першою статті 361 Цивільного кодексу України передбачено право співвласника самостійно розпоряджатися своєю часткою у праві спільної часткової власності. Для розпорядження своєю часткою кожен співвласник може вимагати виділення своєї частки. У випадку, коли співвласників є двоє, настає поділ майна, що знаходиться у спільній частковій власності.

Тому, згідно з вимогами чинного законодавства, для передачі права власності на половину будинку іншій особі необхідно здійснити виділення частки (фактично поділ будинку з наступною реєстрацією цієї частки в бюро технічної інвентаризації) та отримати відповідну довідку відповідно до інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Після отримання відповідної довідки необхідно укласти договір про поділ нерухомого майна. Відповідно до частини третьої статті 367 Цивільного кодексу України договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Укладення договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що пов'язане з переходом права на частину земельної ділянки, здійснюється після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

Відповідно до частини третьої статті 88 Земельного кодексу України учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки складу земельної ділянки.

Згідно з положеннями частини шостої статті 120 Земельного кодексу України та частини другої статті 377 Цивільного кодексу України розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на ці об'єкти. Так, відповідна частина земельної ділянки, що переходить до набувача частини будівлі або споруди, формується в окрему земельну ділянку в порядку, визначеному статтями 55, 56 Закону України "Про землеустрій" з відповідним встановленням меж нової земельної ділянки та присвоєнням кадастрового номера.

З наведеного випливають два висновки. Гарна новина полягає в тому, що ти як співвласник можеш отримати право на частину земельної ділянки під своєю (майбутньою) частиною будинку. Друге: тобі для цього потрібно буде домовлятися з сусідом-співвласником шляхом укладення з ним спеціального нотаріального договору в порядку ст. 367 ЦК. Підозрюю, що сусіду всі ці вправи з землею непотрібні. Тому тобі треба бути готовою займатися всім самій. Фінансувати, відповідно, також. В процесі можуть знадобитися підписи сусіда, тому бажано одразу отримати від нього нотаріальну довіреність на представництво його інтересів з питань оформлення прав на земельну ділянку під будинком.

Правомірність відчуження частини будинку до виділення окремої земельної ділянки
Окреме питання: чи застосовується до описаної ситуації припис абз. 2 ч. 6 ст. 120 ЗК, який вимагає виділити земельну ділянку під частиною будинку перед відчуженням цієї частини будинку. Цю норму можна прочитати так, що чинний власник взагалі не може відчужити (продати/подарувати) свою частину будинку до виділення частини земельної ділянки (під всім будинком) в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера. Це питання дискусійне. Є аргументи на захист обох позицій. Можна глянути суд. практику.

Відсутність земельної ділянки в кадастрі (довідково)
Земельна ділянка під будинком не пробивається в Публічній кадастровій карті по кадастровому номеру, зазначеному в договорі дарування. Тобто наразі її в кадастрі немає. Чому? – треба з'ясовувати в земельних ресурсах (до угоди) і забезпечувати її відображення в кадастрі. В іншому випадку невідомо, які тебе можуть чекати сюрпризи на етапі оформлення прав на землю.

Дарування проти купівлі-продажу
Не можу погодитися з висловленою тезою, що для набувача дарування краще за купівлю. У разі розірвання договору дарування і повернення сторін у попередній стан, обдарований поверне будинок дарувальнику, натомість, не матиме права вимагати повернення сплачених коштів, на відміну від договору купівлі продажу. Крім того, ст. 727 ЦК передбачає особливі підстави для розірвання договору дарування на вимогу дарувальника, які не передбачені для договору купівлі-продажу. Враховуючи якість правосуддя в Україні, вважаю купівлю-продаж надійнішим інструментом для набувача. ДКП принаймні забезпечує, в разі розірвання договору, право вимагати повернення сплачених за майно коштів.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)
#1562994»02-07-2013 13:10Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Всем большое спасибо за комментарии и советы!  Отказываюсь от этой сделки :)
Ночь с женщиной - это, конечно, вся ночь, НО далеко не вся женщина!
#1563004»02-07-2013 13:26Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
Ну от, зірвали людям угоду своїми коментарями. :)
Якщо серйозно, то об’єкт викликає забагато питань. Потрібні ну дуже серйозні ++, щоб ці питання перекрити.
Думаю, на ваших териконах достатньо менш геморойних об’єктів.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)
#1563303»03-07-2013 09:48Договор дарения без свидельства о праве на собственность. Есть вопросы.
+0
-close-
Воробьиная, кромешная, пронзительная, хищная, отчаянная стая голосит во мне

Форум : HONDA Право