Я забув пароль Зареєструватись

Перевірка підприємства органами ДАІ RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter

Marshall (1)
#1522135»05-03-2013 19:54Перевірка підприємства органами ДАІ
+0
Хто з таким стикався?
Підприємство перевезеннями не займається, має 6 власних авто, закріплених за працівниками.
При постановці на облік уладалися договора з АТП (2006-й рік), пізніше була писулька від ДАІ (за словами директора), що у випадку, якщо підприємство перевезення не здійснює, створювати (користуватися послугами АТП) не обов'язково.

Базові питання:
1. Яких нормативів (правил) має дотримаватися підприємство при єксплуатації ТЗ (відповідно, перелік інструкцій, журналів і т. д.).
2. Який обсяг повноважень (що можуть перевіряти на таких заходах працівники ДАІ)?

Питання виявилися досить не прості.
1. Базова норма - ч. 2 ст. 12 ЗУ "Про дорожній рух":
 2.  Посадові  особи,  які  відповідають  за  експлуатацію   і
технічний стан транспортних засобів, зобов'язані:
    - забезпечувати добір, підвищення кваліфікації та  професійного рівня  водіїв,  здійснювати  контроль  за  станом  їх  здоров'я  і дотриманням режиму праці та відпочинку;
    - забезпечувати належний технічний стан транспортних засобів та дотримання екологічних вимог їх експлуатації;
    - не допускати до керування транспортними засобами осіб, які не мають  права  на  керування  транспортним   засобом    відповідної категорії, не  пройшли  у  встановлений  строк  медичного  огляду, перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або  під  впливом  лікарських  препаратів, що знижують їх увагу та швидкість  реакції;
    - не випускати на лінію транспортні засоби, технічний стан яких не відповідає  вимогам  державних  стандартів,  правил  дорожнього руху, а також якщо вони не зареєстровані у встановленому  порядку, переобладнані з порушенням  вимог  законодавства  або  не  пройшли
обов'язкового  технічного  контролю.


Проте немає ніякого розуміння яким чином і якими необхідними заходами мають виконуватися зазначені обов'язки. Логічо шукати роз'яснення в НА нижчого рівня. Нормативного акту, який би чітко розписав правила експлуатації ТЗ підприємствами (не перевізниками) немає (я не знайшов).
Раніше при реєстрації підприємством автомобіля МРЕО вимагав договір про обслуговування автомобіля на АТП, проте чинна Інструкція про державну реєстрацію транспортних засобів http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0123-11/page серед переліку документів, які подаються підприємством для реєстрації ТЗ, договору з АТП не містить. Чи слід розуміти, що обслуговування в АТП не обов'язкове?

Більшість НА, які мені вдвлося нарити, поширюються лише на перевізників, але є спірні:
-  Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0435-00

1.4. Щозмінному  передрейсовому  та  післярейсовому  медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

5.1.  Щозмінний  передрейсовий медичний огляд проводиться для водіїв транспортних засобів підприємств, установ та організацій до їх  виїзду на зміну.


Хоча в тексті використовуються слова "рейс" і "зміна", чи поширюється такий огляд на НЕ перевізників, прямо не визначено.

-   ПОЛОЖЕННЯ про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0811-10
Положення поширюється і на водіїв підприємств - не перевізників. Проте немає розуміння, чи повинні бути на підприємстві на виконання цього НА якісь документи, які "підтверджують" його виконання.

- ПОЛОЖЕННЯ про комісію з безпеки  дорожнього руху підприємств, установ та організацій України http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0050-94.
Наскільки я розумію, поширюється на всі підприємства. Хоча за змістом зрозуміло, що основним завданням положення є регулювання діяльності автомобільних підприємств. Для контори з 2-3 авто і штатом в 10 чоловік створення і діяльність комісії виглядає брєдово. Проте, якимось чином має виконуватися.
Який мінімум заходів/документів має бути на підприємстві на виконання цієї постанови?

Є ще ст. 46 ЗУ "Про дорожній рух" Обов'язки  адміністрації підприємств, установ і організацій щодо охорони здоров'я і контролю за умовами праці водіїв транспортних засобів:
Адміністрація підприємств,  установ і  організацій  незалежно від форм власності  та  господарювання,  до  штатів  яких  входять водії, зобов'язана:
   організовувати  обов'язкове  страхування  кожного  водія   на випадок нещасної події;
ОК, прийнято.
    організовувати роботу водіїв згідно з чинним  законодавством, режимом праці і відпочинку; Як це має бути оформлено?
     запроваджувати заходи, спрямовані  на  зниження  напруженості праці і втомлюваності водіїв; Як оформити?
    організовувати харчування водіїв у робочий час; :)
    забезпечувати  водіїв  санітарно-побутовими  приміщеннями   і обладнанням,    а    також приміщеннями    для здійснення лікувально-профілактичних заходів; ? ))
    організовувати з участю  місцевих  органів  охорони  здоров'я роботу з водіями по вдосконаленню навичок подання першої  медичної допомоги. Як оформляється?
Частина 3 статті 46 визначає, що Контроль за умовами праці водіїв,  виконанням  вимог  органів державного нагляду, міжвідомчого і відомчого контролю для усунення порушень діючих правил по охороні праці і стандартів безпеки праці на робочих місцях водіїв здійснюють відповідні служби міністерств, відомств,  концернів,  корпорацій  та  інших  об'єднань,  первинні профспілкові організації, а також органи санітарно-епідеміологічної  служби.
Чи входить ДАІ до "відповідних служб міністерств", які можуть здійснювати контроль за виконанням зазначених нормативвів?

Які ще НА має виконувати підприємтво і, головне, як це має бути оформлено?


2. Органи ДАІ є органом державного нагляду в розумінні ЗУ "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/877-16. Отже:
1) законом  мають бути визначені види господарської діяльності,  які  є  предметом  державного нагляду (ч. 4 ст. 4); Тобто, види господарської діяльності підприємства, перевірку яких хоче здійснити ДАІ, мають бути конкретно визначені. Законом. Не знайшов такого.
2) перелік питань для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), із визначенням тих питань, щодо яких буде здійснюватися державний нагляд (контроль) відповідно до компетенції ДАІ, має бути визначено окремим оприлюдненим НА (абзац 5 п. 2 ст. 5). Також не знайшов.

Виходячи з п. 1)-2) таких перевіряючих взагалі можна не пускати на підприємство (посилаючись на ст. 19 Конституції Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.)

Хоча базово повноваження здійснювати перевірки органи ДАІ таки мають:
забезпечення безпеки дорожнього руху, державний контроль, у тому числі шляхом проведення перевірок, за додержанням підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності законів, правил і нормативів у цій сфері, ...; (абзац 3 ч. 1 ст. 52-1 ЗУ "Про дорожній рух").
Далі маємо ПОЛОЖЕННЯ про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ:

3. Основними завданнями Державтоінспекції є: ... організація контролю за додержанням законів, інших
нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища від шкідливого впливу автомототранспортних засобів.

4. Державтоінспекція відповідно до покладених на неї завдань:
4) здійснює контроль за дотриманням власниками (володільцями) транспортних засобів, а також громадянами, посадовими і службовими особами вимог Закону України "Про дорожній рух", правил, норм та стандартів з питань забезпечення безпеки дорожнього руху, які регламентують вимоги щодо:
прав і обов'язків учасників дорожнього руху;
організації дорожнього руху;
...

А в якому порядку здійснюються ці повноваження?



Поки виклав лише основні думки, але питання, однозначно, запущене. Завтра будуть доповнення)
0f94559af78b51bfb5f4c7b3371c63f2.jpg


Демократия — это договор о правилах между хорошо вооруженными джентльменами.
Бенджамин Франклин

Форум : HONDA Право