Я забув пароль Зареєструватись

подать в суд на АэроСвит RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#929406»11-10-2009 12:33подать в суд на АэроСвит
+0
описываю ситуацию:
по КрэйзиФрайдей были куплены билеты Киев-Дели на конец октября, Дели-Киев на средину ноября. Исходя из того, что 2 недели это мегамного для отпуска на одном месте, были куплены и оплачены внутренние авиаперелеты Дели-Мумбай, Мумбай-Гоа, Гоа-Дели.
в среду-четверг мы узнаем, что авиакомпания отменила все авиарейсы в Дели. После общения в офисе авиакомпании об этом их решении и объяснениях, что из-за отмены рейса, билеты на который были куплены еще в июне, у людей рушиться отпуск, представители авиакомпании сообщили следующее:
1. Авиакомпания возвращает опалту за билеты на их рейс, но не возмещает потерь по внутренним авиарейсам (не Аэросвит).
2. авикомпания предлагает заменить авиаперелет Киев-Дели рейсом Киев-Дубаи, а там, если на борту какого-то самолета, с которым сможет договориться Аэросвит, будут свободные места - нас отправят на Дубаи-Дели, но не гарантируют, что означает тоже самое - отпуск сорван!

в связи с этим вопрос: как получить возмещение морального и материального ущерба? К слову, коллективный материальный ущерб (внутренние авиалинии) составляет порядка 6000 грн на 4-х человек.

вопрос исключительно к практикующим юристам и адвокатам. прошу не флудить.
Jedem das Seine
#929605»11-10-2009 20:39подать в суд на АэроСвит
+0
BONY, получение возмещения начинается с претензии. Порядок ее подачи и рассмотрения урегулирован в Правилах Аэросвита (см. п. 22 по ссылке ниже): http://www.aerosvit.ua/ukr/infox/faq/rules/5345.html#_194
На рассмотрение претензии у перевозчика 3 месяца.  Evil or Very Mad
Если ты собираешься заниматься этим вопросом сам, а не делегировать его кому-то, советую изучить эти Правила, а также правила самой акции.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)
#929780»12-10-2009 09:09подать в суд на АэроСвит
+0
Игорь, почитай энту хрень, пока будешь готовиться к общению с нашими чудными перевозчиками... Может пригодиться при написании претензии/иска.

ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
Стаття 114. Виключна підсудність
1. Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.
2. Позови про виключення майна з опису пред'являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.
3. Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред'являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини.
4. Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред'являються за місцезнаходженням перевізника.

ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
Стаття 633. Публічний договір
1. Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).
2. Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.
3. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом.
4. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).
У разі необґрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою.
5. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов'язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.
6. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов'язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Стаття 908. Загальні положення про перевезення
1. Перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення.
2. Загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.
Умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Стаття 910. Договір перевезення пасажира та багажу
1. За договором перевезення пасажира одна сторона (перевізник) зобов'язується перевезти другу сторону (пасажира) до пункту призначення, а в разі здавання багажу - також доставити багаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання багажу, а пасажир зобов'язується сплатити встановлену плату за проїзд, а у разі здавання багажу - також за його провезення.
2. Укладення договору перевезення пасажира та багажу підтверджується видачею відповідно квитка та багажної квитанції, форми яких встановлюються відповідно до транспортних кодексів (статутів).

Стаття 915. Перевезення транспортом загального користування
1. Перевезення, що здійснюється юридичною особою, вважається перевезенням транспортом загального користування, якщо із закону, інших нормативно-правових актів або ліцензії, виданої цій організації, випливає, що вона має здійснювати перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти за зверненням будь-якої особи.
2. Договір перевезення транспортом загального користування є публічним договором.

Стаття 920. Відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із договору перевезення

1. У разі порушення зобов'язань, що випливають із договору перевезення, сторони несуть відповідальність, встановлену за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами).

Стаття 921. Відповідальність перевізника за ненадання транспортного засобу і відповідальність відправника за невикористання наданого транспортного засобу
1. Перевізник за ненадання транспортного засобу для перевезення вантажу, а відправник за ненадання вантажу або невикористання наданого транспортного засобу з інших причин несуть відповідальність, встановлену договором, якщо інше не встановлено транспортними кодексами (статутами).
2. Перевізник і відправник вантажу звільняються від відповідальності, якщо ненадання транспортного засобу або невикористання наданого транспортного засобу сталося не з їхньої вини, зокрема у разі припинення (обмеження) перевезення вантажу у певних напрямках, встановленого у випадках і порядку, передбачених транспортними кодексами (статутами).

Стаття 925. Пред'явлення претензій і позовів, що випливають із договору перевезення
1. До пред'явлення перевізникові позову, що випливає із договору перевезення вантажу, пошти можливим є пред'явлення йому претензії у порядку, встановленому законом, транспортними кодексами (статутами).
2. Позов до перевізника може бути пред'явлений відправником вантажу або його одержувачем у разі повної або часткової відмови перевізника задовольнити претензію або неодержання від перевізника відповіді у місячний строк.
3. До вимог, що випливають із договору перевезення вантажу, пошти, застосовується позовна давність в один рік з моменту, що визначається відповідно до транспортних кодексів (статутів).

Стаття 926. Позови щодо перевезення у закордонному сполученні
1. Позовна давність, порядок пред'явлення позовів у спорах, пов'язаних з перевезеннями у закордонному сполученні, встановлюються міжнародними договорами України, транспортними кодексами (статутами).

Посмотрев краем глаза их правила перевозки, очень рекомендую-таки узкого специализированного юриста Cool
Воробьиная, кромешная, пронзительная, хищная, отчаянная стая голосит во мне
#930271»12-10-2009 16:08подать в суд на АэроСвит
+0
Коллеги, в части авиаперевозок действуют конвенции по гражданской авиации (к сожалению не припомню названий и не могу сразу посмотреть), наш ГК там мало помогает (
+ там ну очень плохие условия возмещения вреда.
#930286»12-10-2009 16:23подать в суд на АэроСвит
+0
Yeti, точно. Основная - Варшавская конвенция с протоколами к ней. Вот она: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_181

Вот статья на эту тему: http://www.justinian.com.ua/article.php?id=2564 В ней, среди прочего, и нормативка с международными договорами перечислены.
We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars. (O.W.)
#930698»13-10-2009 09:54подать в суд на АэроСвит
+0
мужики, всем спасибо.
но могу ли я получить тут конкретный алгоритм своих действий в отношении компании с учётом судебных издержек и оплаты (в случае необходимости) юридических услуг?!
читать книгу и видеть в ней фигу я все еще умею. Если бы я не умел пользоваться гуглом или сайтом ВРУ, или ЛИГОЙ, я бы так и написал.
Cool
Jedem das Seine
#931327»14-10-2009 08:55подать в суд на АэроСвит
+0
BONY, музчино, дак это - подавать претензию с приложением копий всех билетов и ссылками на все статьи и акты, указанные выше. Ждать ответа. По получению отказа - в районный суд по месту регистрации компании.

Судебные издержки - 1% госпошлина по материальному спору, плавающая ставка по моральному ущербу (более подробно по судебным расходам - здесь: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=7-93) + информационные услуги порядка 250-300 грн., точно не помню.

Юрист? Думаю, надо договариваться за написание процессуальных документов, это деньги небольшие, а в суде ты и сам всех сможешь того этого Cool
Воробьиная, кромешная, пронзительная, хищная, отчаянная стая голосит во мне
#933570»17-10-2009 19:54подать в суд на АэроСвит
+0
1. Я бы посоветовал направить претензию как можно раньше, с четкими требованиями, что касается сумы материального убытка. По поводу морального в добровольном порядке не выплатят никогда, только через суд. И то, что касается судебной практики - довольно спорный вопрос - по поводу возмещения морального вреда.
2. Кроме этого обратиться с жалобой в гос. органы, осуществляющие контроль за деятельностью перевозчиков
3. Если билеты покупались от имени физ. лиц - в общество прав потребителей - там такому будут очень рады!!!
4. Что по поводу суда ,то считаю для начала необходимо использовать все досудебные способы урегулирования спора, а потом ввязываться в судебные тяжбы.
по поводу судебных издержек - в случае применения закона Про защиту прав потребителей можно не платить судебный збор.

Если что в личку!

Added after 10 minutes:

 Кроме этого, в мае Месяце 2009 Украиной ратифицирована Монреальская конвенция, которая предусматривает новые механизмы защиты явно нарушенных прав авиаперевозчиками

Форум : HONDA Право