Я забув пароль Зареєструватись

C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов RSS

HONDA Право

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#859173»30-06-2009 13:15C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
З 1 липня 2009 року заборонено продаж незареєстрованих мобільних телефонів. А також поради тому, хто тепер збирається купувати сотовий телефон

Починаючи з першого липня цього року, як це визначено чинним законодавством, реалізація мобільних телефонів, коди ІМЕІ яких відсутні в узагальненій базі даних (УБД), що ведеться в Українському державному центрі радіочастот, заборонена. Реалізаторам і покупцям терміналів нагадаємо, що база кодів ІМЕІ мобільних телефонів започаткована з метою забезпечення державного регулювання ввезення радіоелектронних засобів на територію України та їх реалізації. Основними ж завданнями державного регулювання є захист українського ринку від неякісних та недозволених до застосування в Україні мобільних телефонів, а також захист прав споживачів як мобільних телефонів, так і послуг мобільного зв’язку. Водночас, передбачені законодавством процедури ввезення з-за кордону та реалізації мобільних телефонів  дозволять підняти ефективність боротьби з їх незаконним ввезенням з-за кордону і реалізацію, а також  забезпечити значні додаткові надходження до державного бюджету.
З метою ведення заяв суб’єктів ринку і реєстру кодів ІМЕІ, формування відповідних дозволів, а також задля досягнення прозорості походження мобільних телефонів на ринку їх реалізації в Українському державному центрі радіочастот введена в промислову експлуатацію інформаційна система обліку мобільних терміналів на території України (ІСОМТУ). Одним з призначень цієї системи є забезпечення покупцеві можливості перевірити законність походження на ринку України того мобільного телефону, який він збирається купити. Це здійснюється шляхом перевірки наявності в УБД коду ІМЕІ цього телефону. Таким чином, сам покупець стає суб’єктом цієї системи і своїми днями, крім захисту власних інтересів, буде сприяти  захисту українського ринку від неякісних та недозволених до застосування в Україні мобільних телефонів та боротьбі з їх незаконним ввезенням з-за кордону

Що ж собою представляє код ІМЕІ?
Це міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання, який складається з 15 цифр і є унікальним для кожного мобільного телефону. Код встановлюється на заводі при виготовленні телефону і слугує для його ідентифікації в мережі опертора.

Що потрібно знати покупцеві мобільного телефону?
Чинним законодавством (рішення Національної комісії з питань регулювання зв’язку України від 05.02.2009 № 1339 „Про затвердження Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв”, зареєстрованим Міністерством юстиції України встановлено вимоги до пунктів реалізації мобільних телефонів, а саме:
- у кожному пункті реалізації терміналів повинна бути забезпечена можливість перевірки наявності в узагальненій базі даних кодів ІМЕІ мобільних терміналів, що купується;
- пункт реалізації має бути обладнаний комп’ютерною або іншою технікою з доступом до мережі Інтернет;
- у кожному пункті реалізації у присутності покупця повинна бути забезпечена можливість перевірки справності та виконання всіх заявлених виробником функцій термінала, що купується.
Ці вимоги надають покупцям відповідні права, якими радимо користуватися при придбанні мобільного телефону.
Крім того, законодавством передбачено, що, починаючи з 31 липня цього року, оператори мобільного зв’язку будуть здійснювати підключення лише тих нових телефонів, коди ІМЕІ яких зареєстровані в базі даних.  

Як же захистити себе від того, щоб не придбати мобільний телефон, який оператори мобільного зв’язку відмовляться підключати  до мережі з тієї причини, що код ІМЕІ терміналу не внесено до бази даних?  
Для того, щоб бути впевненим в  мобільному телефоні, який купується, його законності, треба здійснити  декілька етапів його перевірки:
1. Перш за все, покупець повинен перевірити автентичність коду ІМЕІ мобільного телефону, нанесеного на його платі відповідності (фірмовій етикетці), що розміщена на корпусі мобільного телефону під акумулятором, та  на заводській упаковці. Якщо вони не співпадають, то доцільно відмовитися від придбання такого телефону.
2. Якщо коди співпали, слід перейти до наступного етапу перевірки, а саме: перевірити  автентичність коду ІМЕІ, прошитому в мобільному телефоні і нанесеному на платі відповідності, що розміщена на корпусі мобільного телефону. Зробити це досить просто. Треба включити телефон (у продавця для перевірки мобільних телефонів повинна бути SIM - картка) і набрати на клавіатурі *#06#. На екрані телефону з’явиться його код ІМЕІ, який необхідно порівняти з написами на телефоні та упаковці. Якщо вони не співпадають,  то треба відмовитися від придбання такого телефону, щоб уникнути проблем у подальшому.
3. У разі, якщо коди співпали, необхідно за допомогою цього мобільного телефону чи мобільного телефону продавця або іншого відправити на короткий номер 307 оператора SМS з кодом ІМЕІ. Нагадуємо, що цей номер для перевірки  мобільних терміналів почне діяти після 30 червня. Якщо SМS набирає продавець, то перед його відправкою перевірте, чи дійсно ваш код ІМЕІ відправляється для перевірки, а не якийсь інший. Через декілька секунд ви отримаєте формалізоване повідомлення щодо наявності або відсутності коду ІМЕІ цього мобільного телефону в базі даних кодів ІМЕІ. Якщо ви отримали повідомлення про наявність коду ІМЕІ цього телефону в так званому „білому списку” бази даних, це означає, що мобільний телефон законно ввезено в Украину і в подальшому ви зможете підключитися до мережі любого мобільного оператора, а сервісні центри виробників будуть його обслуговувати у випадку виникнення технічних проблем.
Якщо виявиться, що код ІМЕІ відсутній в „білому списку” бази даних, ні в якому разі не купуйте його, навіть не зважаючи на будь-які аргументи або обіцянки продавця.
Перевірку наявності коду ІМЕІ можна також здійснити за допомогою Інтернету на сайті Українського державного центру радіочастот, який веде базу даних. Згідно нового законодавства, можливість такої перевірки має бути надана в кожному пункті реалізації після 30.06.09.


Оригинал http://www.ucrf.gov.ua/uk/press/news/1245909894/
Don't Worry, Be Happy!
#860017»01-07-2009 10:30C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
Если вдруг кому интересно, то вот тут
http://80.91.178.149/index.aspx

находится сервис проверки по IMEI коду вашего телефона на наличие в "белой" базе.

p.s. Интересный пункт:
"Система перевірки працює з 15 квітня 2009 р. База даних містить дані про телефони починаючи з цієї дати."
#860096»01-07-2009 10:59C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
Saver:Если вдруг кому интересно, то вот тут
http://80.91.178.149/index.aspx

находится сервис проверки по IMEI коду вашего телефона на наличие в "белой" базе.


Фигня. Весь Имэй ввести низзя.
лучше день потерять,потом за пять минут долететь.. (с)
#860286»01-07-2009 12:15C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
Evo VII, странно... у меня получилось ввести
но в базе телефона нет((, хотя покупал лицензионный ... вроде как
life is now
#860294»01-07-2009 12:21C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
Там можно ввести 15 символов, а у СЭ их больше
лучше день потерять,потом за пять минут долететь.. (с)
#860606»01-07-2009 15:30C 1 июля 2009 запрещенна продажа незарегистрированных мобильных телефонов
+0
To Evo VII:
Да, у СЭ их больше. С моим во всяком случае не получилось. Зато asus вбился без проблем.
В любом случае - это сервис от УкрЧастотНадзора, которым они предлагают пользоваться для проверки на "официальность" поставленной трубки.

Форум : HONDA Право