Я забув пароль Зареєструватись

Ветхие купюры - норматив в Украине? RSS

HONDA Финансы и Страхование

Добавить в Facebook Добавить в Twitter
#1170946»20-01-2011 19:50Ветхие купюры - норматив в Украине?
+0
Подскажите пожалуйста, какой нормативный документ в Украине определяет - ПРИЗНАКИ ВЕТХОСТИ ВАЛЮТЫ?

- получил евро в Авале, а Дельтабанк отказался их принимать так как оторван уголок площадью 0,125 см^2...
#1171466»21-01-2011 17:12Ветхие купюры - норматив в Украине?
+0


НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.02.2004 р. N 13-135/830-1443

Територіальним управлінням Національного банку України, ОПЕРУ НБУ, банкам України та їх філіям, Асоціації українських банків 


Щодо визначення ознак платіжності грошових знаків іноземних держав

У зв'язку з численними скаргами громадян про відмову касирами пунктів обміну валюти уповноважених банків та їх агентів в купівлі банкнот іноземних держав з незначними пошкодженнями Національний банк України наголошує на такому.

Не можуть служити підставою для відмови при здійсненні валютно-обмінних операцій банкноти іноземної валюти, якщо вони відповідають установленим банком-емітентом зразкам (на яких збереглися ознаки справжності: найменування банку-емітента, номер та серія, номінал цифрами та літерами, основні зображення лицьової та зворотної сторін, елементи захисту - водяний знак, магнітні мітки, захисні стрічка та волокна, мікро- та макротексти, голограма тощо), включаючи банкноти з незначними ознаками зношення, а саме:

- з потертостями;

- з невеликими масляними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (крім штампів, які свідчать про те, що банкнота являється неплатіжною), які перекривають одну з ознак справжності не більше ніж на 20 %;

- із надривами і надрізами, у тому числі склеєними, завдовжки до 15 мм;

- з проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.

Банкам забороняється при здійсненні валютно-обмінних операцій встановлювати обмеження щодо року емісії та номіналу грошових знаків іноземних держав. Головним критерієм при купівлі банкнот є їх справжність, для визначення якої використовуються довідники та спеціальні технічні засоби, рекомендований перелік яких наведений в додатку 1 до Інструкції* про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

____________
* Затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.12.2002 N 502 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.01.2003 за N 21/7342.

Зобов'язуємо уповноважені банки в п'ятиденний строк в кожному пункті обміну іноземної валюти в доступному для огляду клієнтами місці розмістити інформацію про основні ознаки визначення платіжності грошових знаків банкнот іноземних держав.

Територіальним управлінням Національного банку України забезпечити контроль за дотриманням зазначених вимог.

 

Перший заступник Голови 
А. П. Яценюк 


Вроде как с тех пор ничего не менялось...
#1171491»21-01-2011 18:09Ветхие купюры - норматив в Украине?
+0
Vetall, пойди сдай в обменку при каком-нить зале игральных автоматов - они все принимают. У меня както была аналогичная ситуация - маленький кусочек 100-баксовой купюры был отгрызен (рисунок не задет - скорее всего молнией в кошельке кто-то прищемил). ни одна обменка не хотела брать! предлагали только за 30% номинала забрать. щас! в первом же зале игровых автоматов забрали без вопросов
Лошадиные силы продают автомобиль, а крутящий момент выигрывает гонки
#1171523»21-01-2011 19:45Ветхие купюры - норматив в Украине?
+0
x_nemo,  Androll,  пошел снова в Аваль... Брать обратно не хотели, грят: - вчера надо было приходить.. но после небольшого разговора о "клиент всегда прав" и указания адреса куму куда идти и что там делать - заменили на новые/другие....

Граждане - проверяйте валюту не отходя от кассы, любые даже незначительные дефекты (надрывы, расслоения, отверстия, оторванные уголки 0,5 мм, пятна) - требуйте немедленной замены!!!!!

Форум : HONDA Финансы и Страхование